Naturen som terapi:
møt Hemsedalsparet Camilla og David Underland
Forelsket på Kyrkjebønøse
Som mange andre var det kjærligheten til fjell, ski og snowboard som fristet den norske legen Camilla fra Bærum, og den svenske sosionomen David fra Värmland, til å flytte til Hemsedal. Men det var kjærligheten til hverandre som skulle få dem til å bli. Nesten 20 år senere har de etablert seg som et kjent par i bygda, hvor Camilla jobber som kommuneoverlege mens David driver sin egen virksomhet Tur Ute, som fokuserer på rehabilitering i naturen.
– Vi hadde vår første kaffedate på en kafe i Hemsedal som het Amanda Gressløk, som spesialiserte seg på vafler. Da David tilbød meg et av sine vaffelhjerter visste jeg at vi nok kom til å være mer enn venner, smiler Camilla.
Og etter en fjelltur fra Harahorn til Kyrkjebønøse ble David med hjem. Og derfra skulle han aldri helt dra.
– Nei, det er som jeg sier: Om man kysser en jente på morgenen er man bundet, spøker David.
– Det var en av venninne mine som jobbet med David, som først fortalte meg om han: den kule gutten som sto på skateboard og snowboard, og danset breakdance på dansegulvet. Det var jo veldig spennende, ler Camilla.
– Men jeg sier alltid at det var på toppen av Kyrkjebønøse i måneskinnet at jeg visste at jeg hadde forelsket meg, sier hun og ser varmt bort på ektefellen.
– Jeg planla egentlig bare å bli i Hemsedal en vintersesong, men så fikk jeg jobb og møtte David ganske kort tid etterpå. Jeg likte arbeidet, elsket fjellet og folket i dalen, og 20 år senere klyper jeg meg selv fortsatt i armen for å forsikre meg om at det er ekte, sier Camilla om Hemsedalslivet.
I dag har de to døtre, som også ivrer etter fjellsport og friluftsliv, og det er ute i naturen at Camilla og David husker hvorfor de kom hit.
– Vi blir alltid forelsket på nytt når vi gjør ting sammen i naturen. Vi går og livet føles godt, og så er det litt sånn “Oj, der er du! Nå husker jeg det!”, forteller de.
– Hvis du er så heldig at du bor i fjellheimen, så er du heldig nok, sier David med glimt i øyet.
Rehabilitering i naturen
Og selv om de to jobber med ulike ting, er begge innen helsefeltet, noe som har vært fint, og har gitt de mulighet til å hjelpe hverandre med innspill på arbeidsplassene.
Camilla hadde studert medisin i Skottland, og jobbet som lege på akuttavdelingen på sykehus i både Glasgow og Oslo før hun kom til Hemsedal, hvor hun jobber som fastlege, samtidig som hun får jobbe med det hun brenner for mest: akuttmedisin.
David på sin side, jobbet en stund i skiutleien etter å ha blitt ferdig utdannet sosionom, før han tok over som guide i Norske Opplevelser og senere startet Tur Ute: Tilrettelagt Utvikling og Rehabilitering Ute, noe han ble inspirert til etter å ha arbeidet med barn og unge på barnevernsinstitusjoner rundt om i Norge.
– Har du noen som er umotivert og sliter veldig, så er adrenalin den aller enkleste snarveien til å ha det bedre. Da glemmer du fort det som skjedde hjemme for fem dager siden eller hva som skal skje i fremtiden. For ofte er det slik at folk sliter med tanker og ikke klarer å leve i nuet. Klarer man det får man en viktig pause fra hverdagen og man blir åpen for en endringsprosess, forteller David om selskapets visjon.
Året rundt hjelper han mennesker fra hele Norge som sliter med sin mentale helse, rusproblemer, traumer og annet gjennom en positiv tilnærming til naturen, hvor alle er likestilt og kan snakke om alt.
– Det å være i naturen er en slags terapiform, og en kommer raskere i en posisjon hvor det er lettere å bli kjent med andre. Det er viktig, for mange synes det er vanskelig å åpne opp om problemene sine dersom de er i en formell terapi-setting, sier Camilla om ektemannens arbeid.
– Det som er så fint med David er at han møter folk der de er. Han trenger ikke være først og best, men hjelper de som sliter mest til å oppleve mestring. Fra første topptur er det ingen som føler seg som det svakeste leddet, for David går bakerst, og i stedet for å si “åh, begynner du å bli sliten? Skal vi ta en pause”, sier han “Åh, jeg tror jeg begynner å bli sliten, skal vi ta en pause?” Han tar den rollen så andre får lov til å skinne og komme fram, det er utrolig fint å se, sier hun.
Flere av turene arrangert av Tur Ute har ulike støler i Hemsedal som utgangspunkt, hvor gjengen overnatter mellom opplevelsesturene.
– Det er noe med å møte folk på deres nivå, forteller David.
– Har du aldri vært i naturen, så er det kanskje litt heftig å sove i telt og være ute en hel uke. Da kan det være kontrast nok å komme opp til en gammel støl, fyre i peisen og senere i uka ta en natt i telt, i snøhule eller under åpen himmel.
– Dessverre er det veldig lite penger i samfunnet til forebyggende tiltak. Men når problemet først har oppstått finnes det masse penger. Men selv om det er mange som opprinnelig ikke ville komme hit, så har flere av de aller tøffeste klientene vi har hatt senere bedt om hjelp med aktivitetstilbud hjemme eller vil komme tilbake til oss i fjellheimen. Det er fantastisk at man oppnår så god kontakt ute i frisk luft. Det gjør noe med folk, sier David.
VERDIEN AV FRILUFTSLIV
For Tur Ute begynte som en ide om at naturen ga en unik mulighet til å skape en fri arena for dialog hvor alle følte seg likestilt og sett.
– Hovedordet er mestring. Det står i sentrum for oss. Verdien av å være ute på en nøytral arena uten å bli forstyrret av de hverdagslige tingene, stress og mas. Det er en oppdagelsesferd å være ute i naturen: hva er bak neste sving, hva skjuler seg bak neste tre? Det er en spenning og tilstedeværelse som du ikke får på en institusjon eller andre steder, forteller David.
– Her hos oss kommer man ikke inn på et kontor til noen i stiv uniform. Det blir ingen maktskjevhet fordi ute er alle like og på samme nivå, og det gjør det mye lettere å få i gang de gode samtalene og begynne å jobbe med det vi skal få til. Det er viktig å ha eierskap til sin egen livssituasjon.
For naturen har en enormt helbredende kraft også for familien Underland.
– Siden jeg jobber så mye, spør folk alltid hvordan jeg har tid til å gå på tur i fjellet og gjøre alle disse aktivitetene. Men nettopp fordi jeg tar meg tid til det har jeg så mye mer energi også til å jobbe, forklarer Camilla.
– Naturen er en form for meditasjon for meg, og jeg finner mye ro i den. Å gå de samme rutene i fjellet gir meg en form for sikkerhet. Du ser den samme solnedgangen, de samme trærne, og du kan på en måte bare være i ditt eget hode.
Og for David er naturen lekeplassen, og da vil fort mange være med: om det er topptur i Hemsedalsfjellene eller skihopp i hagen.
– David er som Askeladden, han har sekken full av masse rare ting og det er alltid god stemning. Om det er mat, å balansere på line eller bygge skihopp, han har alltid leken i seg, forteller Camilla, før samtalen rundes av fordi naturen venter, og nok en Hemsedalstopp skal bestiges for familien Underland - familien med uendelig eventyrlyst.