Opprett konto

Logg inn for å lage din egen liste eller opprett en konto.

Har du allerede en konto?
Når overnattingen er i boks så kan du sjekke ut vår liste over ting du må se eller gjøre i Hemsedal som er garantert å skape uforglemmelige sommerminner.
Av: Katarina Wälås & Isabell Müller Eidhamar
10 min
Oppdatert 07 august 2023

1. På førsteplass kommer sykling i Hemsedal rides

I sommeren åpner vi enda flere sykkelstier i Hemsedal og nå kan du sykle både grønn, blå og rød sti fra toppen av stolheisen.

Lek deg i den blå flytstien, Silverstone, i Hemsedal rides fra toppen av stolheisen og hele veien ned til bunn av skisenteret. Stien går gjennom skogen med kuler og hopp og her vil det være nok for syklister med ferdighetsnivå over grønn å bryne seg på. Vi anbefaler alle om å begynne å sykle i familiesykkelparken Tottelia. Når du føler deg trygg på dine ferdigheter i Tottelia så kan man gå over til å ta heisen opp og prøve seg på Silverstone og de andre stiene.

Flerbrukstien Broadway, går fra toppen på stolheisen ut til Sollaustbekken og et nydelig fossefall, her har du en imponerende utsikt over Hemsedalsfjella og sentrum. Her har vi en nybygget gapahuk ved fossefallet der du kan ta en pause og nyte utsikten. Velg om du sykler eller går tilbake samme veien eller tar en av de nye stiene videre på fjellet. High Line er en blå terrengsykkelsti som slynger seg oppover mot Totten før den vender tilbake mot stolheisen og Silverstone. Denne stien har små humper og doseringer som er morsom for alle i familien.

Vår siste nyhet innen sykling i Hemsedal for sommeren 2023 er den røde terrengsykkelstien. Dette er en sti med mange naturlige elementer som er for den erfarne syklisten. Den slynger seg ned fjellet mot Fyri Resort og Tottelia Rides. Her er det mange kule svinger, doseringer og hopp og du kan innimellom velge om du tar den vanskeligere eller enklere alternativet så både råe syklister og viderekomne kan sykle sammen og ha det moro på sin egen nivå.

Ønsker du å oppdage Hemsedal på egen hånd så kan du lese mer om stisykling her.

Husk også at Hemsedal er med i Hallingdal Rides som er stisykling i hele Hallingdal. Til sammen kan vi tilby noe av det råeste innen stisyklingen i Europa. Har du bilen med på ferie så har du alle løypene på 30 min -1,5 h avstand fra Hemsedal.

Mat og kaffepausen tar du på Fjellkafeen eller Lodgen Spiseri som holder åpent i sommer.

Flere aktiviteter i området: Du kan også gå flott fjelltur til Totten med utgangspunkt fra stolheisen og prøve på Mountain cart, Via Ferrata og Rappellering.

Har du heller lyst med El-sykkeltur på grusvei?

Har du prøvd el-sykkel noen gang? Hvis ikke er dette en super mulighet til å prøve noe nytt!

De siste årene har El-sykler sprengt i popularitet, og for oss som blir litt slitne av lange sykkelturer i motbakke, er det perfekt, for du får fort fart på rumpa og vind i håret. Lei en El-sykkel på moh.sport i Hemsedal sentrum, på Fyri Sports Club eller hos SkiStar og kjør av sted mot for eksempel naturreservatet Hydalen nord i dalen. Her kan vi by på fantastiske utsikter over Harahødn, Vavatn og Ranastøngji, det er også en flott måte å komme seg til startpunktet for Hydalshjallen, Hemsedals svar på Trolltunga. Turen er like fin på sommeren som på høsten, les mer.

IMG 7810
Silverstone
20220901 Hemsedal to nye stier Foto Lars Storheim 7
High Line
IMG 1618
Storhøvda mot Skogshorn

2. Enkel fjelltur med magisk vakker utsikt i alle retninger.

Storhøvda er en favoritt-tur i Hemsedal. Her får du en av dalens flotteste utsikter, den tar maks to timer opp og ned og hele familien kan bli med.

På toppen kan du ta en piknik i gresset og nyte synet av giganten Skogshorn på motsatt side, og innsjøene som forsvinner i horisonten inn mot Lykkja. I den andre retningen kan du se Hydnefossen og fjellene Veslehødn og Storehødn. Er du litt mer vant til å gå i fjellet, passer turen også perfekt som en kveldstur eller luftetur med hunden, og tar for den litt mer trente kun en time å gå.

Det finnes ingen plass i Hemsedal for du får finere utsikt over dalens mest kjente fjell, Skogshorn. Ta med både bestemor og lillebror, og sett i vei!

C94 A1587
Hopp og lek

3. Bading under et fossefall eller i et fjellvann

Har du alltid drømt om å bade under et fossefall og tenker at du må dra til tropikene for å få det til? Tenk om, her i Hemsedal kanskje ikke vannet er like varmt som i Costa Rica, men fossefallen kan være like vakre og følelsen er fantastisk.

I Hemsedal har vi mange åer og bekker som slynger seg ned fra fjellene våre og du finner fossefall litt overalt. Ikke alle passer seg å stå under, men noen gjør det. Innerst ved Fekjanstølane har du Fekjanånefossen som gjennom åren har blitt veldig kjent for sine store og små fossefall. Her finner du både kulper og fossefall som passer å bade i. Sjekk kartet, finn en bekk eller år og ta turen og oppdag nye kulper med små fossefall som du kanskje får ha helt for deg selv en dag. Husk fjellturen mellom Hemsedal sentrum og Fekjan eller Fekjanrunden som vi kaller den, den er perfekt å ta før du hopper ut i vannet.

På en varm sommerdag er det få ting som er deiligere enn å ta en dukkert i et av Hemsedals mange fine fjellvann. Grytevatn som du finner på veien opp mot Lykkja, er en av våre best bevarte hemmeligheter. Den idylliske badeplassen ligger litt gjemt langs en stølsvei og her må du passe på å parkere på siden av veien så man ikke stopper opp for traktor og biler. Den har både fine klipper å sole seg på og sandbunn så de yngste kan gå ut i vannet, og ikke minst har Grytevatn Hemsedals varmeste badevann! Pakk med en frisk sommersalat og nyt lunsj med utsikt over innsjøen og nærliggende fjell. Her kan du lett tilbringe hele dagen!

Stranden i Hemsedal sentrum er vår populæreste badeplass og den som er mest tilrettelagt for alle. Her har du fin sand, gressplen og sitteplasser der du kan ha piknik eller spise take away lunsjen ved. Stranden ligger bak Hemsedal Cafe og ved siden av Høyt & Lavt Klatrepark og du finner både klatrestein og lekestativer. Siden det er Hemsila du bader i så kan det noen ganger være sterk strøm, spesielt lenger ut og man må passe på alle som er i vannet.

Liker du litt mer eventyrlig bading med hopp fra klipper og slikt? Da passer badeplassen nedstrøms Rjukandefossen for deg. Her må man hoppe i vannet og det er til tider sterk strøm så pass på hverandre og husk at det ikke er lov å bade rundt selve fossefallet i Rjukandefossen. Det er sterke undervannstrømmer her. Så husk å hold til venstre på stien så kommer du til riktig badeplass :)

AC5 I5862 2
Ditt eget badeland
Sup Grøndøla Hemsedal KW 3
Sup i Grøndøla

4. Nyt roen på kanotur eller SUP

Kanotur i fjellet er en fantastisk opplevelse for både liten og stor.
Hemsedal Fjellsport leier ut kano ved Hemsedal klatresenter i Hemsedal skisenter. Du kan velge mellom Fagersetvatn, inn mot Grøndalen eller Vannen, på vei opp mot Lykkja. Når du padler på Vannen kan du nyte den vakre utsikten over Skogshorn som speiler seg i vannet og det er også kjempe fint å pakke med seg teltutstyr og tilbringe natten på en av øyene i nærheten. Den første øyen du kommer til har til og med tilrettelagt for overnattingsbesøk med bålplass og oppbygde sitteplasser. En perfekt aktivitet for hele familien! For priser sjekk Hemsedal aktiv.

Er du bitt av SUP fluen? Har du ikke egen SUP eller ønsker en til så har Hemsedal Fjellsport SUP til utleie. Det finnes mange flotte steder å oppdage med SUP, både langs elver og fjellvatn. Du henter din SUP og redningsvest på Hemsedal Klatresenter, den er enkel å pumpe opp og du er klar til å padle avgårde på få minutter. Et flott sted å padle SUP er i Fagersetvatn og padle opp langs Grøndøla.

Å padle langs Grøndøla er en magisk opplevelse; smaragdgrønt rolig vann, hengende trær og alt er helt stille. Nyt roen og samle energi, ta med badeklær og nistepakken så er du klar for en opplevelse du ikke vil glemme.

Kanopadling i Hemsedal
Flotte kanoturer i Hemsedal
Opplev pulsen av uforglemmelige opplevelser i Hemsedal
DSC06559
Veslehødn og Kjerringkjeften

5. Pakk fjellskoene og ta turen til Veslehødn og Hydnekjaften

Hemsedals mest populære fjelltur har mer å by på enn utsikt over Hydnefossen. En liten detur opp til Hydnekjaften (Kjerringkjeften) er absolutt å anbefale. Det finnes flere Hemsedalssagn om hvordan denne uthulingen i fjellet ble skapt, og ryktene sier av fjellmassen som forsvant er Klokkersteinen ved Ulsåk.

Turen går oppover fjellet, forbi oversiden av Hydnefossen, rundt vannet Hødnetjedne og opp mot toppen med fantastisk utsikt over Storehødn og hele Hemsedalen nedover mot Gol og opp mot sentrum av bygda. Turen til Kjerringkjeften byr på dramatiske utsikter nedover fjellsiden, så dersom du har høydeskrekk vil du kanskje heller ta turen til Veslehødn først (blunk, blunk). Men frykt ikke, dette er en perfekt dagstur for hele familien som kan forlenges eller forkortes etter behov!

Om du er med i vår Topp 20 konkurranse kan du klare to på en dag om du fortsetter opp mot Storehødn før du tar tilbake til bilen, og om dere tar noen fine bilder, så tagg oss gjerne med #hemsedalcom og #hemsedaltopp20 på Instagram og i Stories!

Elvesnorkling Hemsila-20-1
Oppdag livet under overflaten

6. Se etter fjellørret med elvesnorkling i Hemsila

Liker du å snorkle? Det er nemlig ikke bare i Syden man kan utforske vannets hemmeligheter! Her i Hemsedal kan vi by på elvesnorkling, en morsom, annerledes og actionfylt aktivitet i vannet. Elva er full av fisk, både små og store, som svømmer sammen med deg nedover mot sentrum. Sikten er overraskende bra, og under overflaten gjemmer det seg et rikt vegetasjonsliv. En lokalkjent guide vet hvor ørreten er, og tar deg trygt til mål. Blir du fort kald kan vi betrygge deg med at du får tildelt våtdrakt! For tid og booking sjekk bookhemsedal.com.

Bilde 07 07 2022 20 27 04 2
Golf Alpin

7. Golf til fjells

Uansett om du er en aktiv golfer, eller har plukket frem dine gamle golfkøller under pandemien eller er en newbie så vil du bli meget fornøyd med tilbudet i Hemsedal. Her har vi to av fjell Norges vakreste golfbaner, den vakre18 hulls banen Golf Alpin på grensen mellom Hemsedal og Gol og 9 hulls banen Golf Hemsedal i Grøndalen.

Golf Alpin golfbane på Granheim er vår 18 hulls bane som ligger rett ved rv. 52 og med fantastisk utsikt til Hydnefossen og Hemsila. Her finner du en av Norges beste pro shopper og Bent Ellingsen som jobber som pro på banen kan hjelpe deg å forbedre svingen. På hull 19 serveres det pizza og drikke etter du er ferdig for dagen.

Golf Hemsedal har fått nye eiere og banen oppgraderes løpende. Det spesielle med Golf Hemsedal er omgivelsene, her slår du over elver og små bruer, samtidig som du nyter utsikten av magiske fjell. Avslutt runden med noe godt og spise eller drikke på Golfstua. Her kan du også spille tennis.

953 A7394
Matopplevelser

8. Nydelige måltider, mat i det fri og kaffe fra Hemsedal

Lille Hemsedal har mye å by på i matveien, enten du ønsker å spise lokalmat på restaurant eller snadder å ta med på fjellturen.

Når du er i Hemsedal så er det et "must" å prøve noen av de lokale delikatessene. På de fleste restauranter i dalen finner du lokale innslag med kjøtt eller fisk fra Tamt & Vilt og Hemsedal Hjort eller oster fra Himmelspannet. Hos Hemsedal Café kommer store deler av innholdet i menyen fra den lokale bonden på Hulbak, Brandvoll Gård og i tillegg så brukes det mye råvarer fra Hallingdal på alle restaurantene.

Skogstad hotell kan du nå nyte rømmegrøt og vår egen "nasjonalrett" småmat i den nye restauranten i resepsjonsområdet. Rundt om i butikkene finner du mengder av lokale råvarer som du kan kjøpe med deg og bruke når du skal lage mat i det fri. Du får ikke mer kortreist grillmat enn når du kjøper pølser fra Tamt & Vilt og lomper fra Hemsedal Flatbrødbakeri og griller det ute på bålplassene langs Hemsila.

Du finner flere tips på hvor du får kjøpt lokalmat i artikkelen "En lokal matreise" og les mer om restauranttilbudet i Hemsedal i artikkelen om matopplevelser.

20210730 DSC08913
Rideturer til fjells

9. Ridning på Lykkja

En tur på hesteryggen på Lykkja i Hemsedal er en vakker og minnerik opplevelse. Turen starter på gården der du møter en erfaren ride instruktør og får instruksjoner om sikkerhet og hestehåndtering. Etter at hesten er selet på, begynner turen opp og inn på fjellet. Under turen nyter du utsikten over de omkringliggende fjellene og de flotte fjellvannene i Lykkja. På hesteryggen nyter du roen i fjellet og den vakre utsikten mot Skogshorn.

I Hemsedal har vi to gårder som tilbyr ridning og det er Haugen gård og Skogshorn Hestesenter. Du kan bli med på alt fra timestur, halvdagstur til rideleir, velg hva som passer deg og din ferdighet best.

jiiiiha!

Familieklatring hemsedalfjellsport 14 NEB 9 small
Familieklatring

10. Utfordre deg selv i fjellet på en klatretur

Fjellklatring er en spennende og utfordrende aktivitet som gir deg muligheten til å nå nye høyder og utforske naturen på en helt ny måte. Med riktig utstyr og instruksjoner kan du bestige bratte fjellvegger og nå topper med fantastisk utsikt.

Kanskje er du allerede en vant fjellklatrer eller har du kun prøvd deg innendørs på klatreveggen?, i Hemsedal finns det noe for alle som liker å utfordre seg selv. Hemsedal Fjellsport har klatring for alle nivåer:

  • Via Ferrata - Klatring der du sitter fast i sikring hele veien til toppen. Her kan alle over 12 år bli med, det kreves litt fysikk, men de aller fleste kan bli med opp Lille Røggjin.
  • Familieklatring - Ta med hele familien på klatring, denne aktiviteten retter seg til familier med barn over 4 år som liker å klatre på steiner og fjell.
  • Innendørs klatring - I Hemsedal Klatresenter får du klatre inne under trygge omgivelser, her har de både klatrevegg og buldring.
  • Klatring og rappellering - Her får du prøve å klatre på høye klipper og rappellere ned fra 25 m, du trenger ingen forhåndskunnskaper så det er bare å bli med på moroa.
  • Fjellklatring - Er du en erfaren klatrer kan du bli med en lokalkjent guide på klatring i vakre Skurvefjell og lære mer om sikringsteknikker og ulike rutiner.

Fjellet kaller og Tindeliv har også flere ulike kurs og klatreføring for alle nivåer og ønsker.

Så hvis du er klar for en ny utfordring og ønsker å oppleve naturen på en helt ny måte, er fjellklatring definitivt noe for deg! Bestill din klatring nå og ta steget ut mot en uforglemmelig opplevelse.

Sykling i Hemsedal


042021 Hiking 05
På toppen av verden