Opprett konto

Logg inn for å lage din egen liste eller opprett en konto.

Har du allerede en konto?
De er nesten alltid å finne på sykkelsetet, og Hemsedal har blitt lekeplassen. Fra stisykling og triksing til terrengsykling og kappløp, for familien Olsson er det kun en regel: sykling skal være gøy uansett om du er liten eller stor.
Av Isabel Müller Eidhamar og Frazer Peter Norwell
3 min
Oppdatert 16 august 2021

FORELSKET I HEMSEDAL

Historien begynner i Hemsedal for rundt 12 år siden. Handyman Jonas fra Bengtsfors i Sverige har allerede bodd i fjellbygda i åtte år og jobber som vaktmester i dalens største attraksjon: Hemsedal Skisenter. Det var i stor grad grunnen til at han kom nettopp hit: drømmen om å stå på snowboard i et av Nordens flotteste skianlegg. Og det er samme drømmen som fører hans fremtidige kone Jenny hit.

– Jeg dro hit i hovedsak for å stå på snowboard, sier hun i dag.

Men det var kjærligheten som skulle få jenta fra Uddevalla i Sør-Sverige til å bli værende. Selv jobbet hun som servitrise da hun først kom til dalen, og det var på arbeidsplassen at hun møtte drømmemannen.

– Vi møttes på Lodgen Spiseri. Jeg jobbet som servitør og Jonas som vaktmester, og så møttes vi i kjelleren, ler Jenny, og glimter bort på ektemannen.

I dag har paret fra Sverige etablert seg som en ekte Hemsedalsfamilie med både hus, to barn og fire sykler. Og det er syklingen som har blitt den store familieaktiviteten. Det fenger både Jonas, som har syklet siden han var unggutt, Jenny, som liker det sosiale rundt sporten, Klara på ni år som liker å være med familien, og råtassen Emil på 5 år, som uredd kaster seg over ethvert hopp og enhver jordhaug, aller helst mens alle ser på.

– Vent Emil, du må vente på oss, roper Clara i det yngstemann spurter i vei på sykkelstien fra sentrum.

Barna har akkurat vært på fotballtrening, og nå skal hele familien leke seg på sykkel i vårsolen før det bærer hjem til middag.

– Jeg har elsket å sykle siden jeg var barn. Jeg syklet masse i skogen. Jeg vokste opp på landet, så det var på en måte det man gjorde når man var hjemme og ute selv, forteller Jonas.

Og kjærligheten for sykkel er en han håper å overlate til barna.

– Den gang syklet jeg mye på stier og grusveier, hoppet og øvde meg på å bli best mulig på sykkel. Jeg husker fremdeles den følelsen når man fløt i vei første gangen man lærte å sykle. Den følelsen har jeg fortsatt i meg, sier han kjært.

Eldstedatteren Klara lærte å sykle da hun var fem år gammel. Da pleide pappa Jonas og dra henne opp etter en snor på sykkelstiene i Nesbyen, og så syklet hun ned selv. I dag gjør familien det med Emil, og i blant begge to, ler foreldrene.

– Dere kan ikke lage sladd, sier Emil kjekt etter å ha lagd en imponerende stripe i jorden med hjulene på sykkelen.

– Nei, det er det bare du som kan, sier mamma Jenny forsikrende og smiler lurt.

– Det beste med å sykle sammen er å se barna utvikle seg og ha det gøy, forteller hun.

– Jeg liker å sykle, men hadde nok ikke tatt bilen og kjørt av sted helt alene. Derimot så kan jeg syntes det er gøy å sykle sammen med venner, og at det er sosialt. For meg er sykling noe man gjør sammen.

Jonas er enig:

– Det er helt fantastisk å dele en interesse med barna.

IMG 7655
Jenny og Jonas har vært sammen i mange år, men kjærlighetshistorien begynte i Hemsedal. Foto: Isabel Müller Eidhamar
IMG 7592
Emil i farta. Foto: Frazer Peter Norwell
“Det er helt fantastisk å dele en interesse med barna.”
IMG 7518
Klara på ni år lærte å sykle da hun var kun fem år. Foto: Isabel Müller Eidhamar
IMG 7562
Klara, Jenny og Jonas har kappløp om hvem som først kommer til andre enden av sykkelstien. Foto: Frazer Peter Norwell

Familiesykling

Familien Olsson er en aktiv familie, og når venner og andre barnefamilier kommer på besøk er det som regel utendørsaktiviteter som står på menyen etterfulgt av grilling og marshmallows over bål.

– Vi tar med mat til å grille og gjør en greie ut av det. Da er vi ofte borte hele dagen, og noen kan gå tur mens andre sykler, forteller Jenny.

Når de har besøk av andre barnefamilier er Tottelia Rides ofte førstevalget av aktivitet.

– Kommer de med barn så drar vi til Tottelia Rides, understreker Jenny.

– Det er jo ingenting som slår det, sier Jonas.

Før barna syklet det svenske paret mye i skisenteret, og de gleder seg over at sykkeltilbudet i Hemsedal er et fokuspunkt for utviklingen i bygda. Og glade er de for å kunne dele plassen med barna:

– Vi kan sammenligne det med vår egen oppvekst. Vi er begge to fra gård, og der hadde vi veldig mye frihet som barn. Vi fikk være barn mye lenger på en måte, og sånn tror jeg det er i Hemsedal også. Det er mer lek her. Man står på ski, sykler og gjør ting sammen med familien ute i naturen, sier Jenny.

– Vi har så klart hverdagen her i Hemsedal også, men likevel får vi liksom mer ut av livet fordi vi bor her.

IMG 7623
Familien Olsson i farta. Foto: Frazer Peter Norwell