Opprett konto

Logg inn for å lage din egen liste eller opprett en konto.

Har du allerede en konto?
Noen liker å bruke ferien sin på å slappe av og kanskje nyte litt ekstra luksus enn hva hverdagen byr på, mens andre finner det avslappende å leve mer primitivt enn vanlig. Men hvorfor velge 5-stjerners når du kan få 5 milliarder stjerners overnatting? I Hemsedal kan du oppleve begge deler og alt inn imellom, men hører du til sistnevnte som liker den primitive livstilen kommer her 3 fine turer for deg, enten du sover i telt, hengekøye eller under åpen himmel.
av Henriette Emdal
5 min
Oppdatert 30 juni 2023

Den bekvemme teltplassen
Liker du å sette opp telt i nærheten av bilen, eller kanskje liker du at det en elv og ett benkesett å nyte morgenkaffen ved? Selv om det er mye urørt natur i Hemsedal finner du også steder som er tilrettelagt for primitiv – men bekvem – overnatting. Vi kan anbefale teltplassene ved Fekjanstølatn og i Hydalen (OBS: begge er bomveger).

Veibeskrivelse:
For å komme til Fekjanstølatn kjører du fra sentrum mot Ulsåk og tar til venstre ved Kiwi opp Lykkjavegen. Fortsett på denne veien til du ser skilt på venstre hånd mot Ulsåkstølen. Betal med kontant eller Vipps ved bomstasjonen og fortsett til grusveien tar slutt.
Til Hydalen teltsplass må du opp en smalere fjellvei. Fra sentrum kjører du mot Tuv og kjører til høyre langs Grøndalsvegen. Ved Solheisen ser du skilt med Hydalsvegen på høyre hånd og fortsetter opp grusveien. Betal med kort ved bomstasjonen og fortsett veien forbi Vavatn og ned i Hydalen. På høyre side finner du et stort område med bålplass (vær oppmerksom på at det går ku i området på sommeren)

Troels Rosenkrantz Andersen8
Foto: Troels Rosenkrantz
Hengekøye Liza Arvidsson
Foto: Liza Arvidsson

Hengekøye-camperen
Liker du å bli vugget i søvn, kanskje til lyden av vann og en lett brise? Å sove i hengekøye er en herlig følelse, men en utfordring i fjellet når en trenger trær for oppheng. Men holder du deg under tregrensa er det fine muligheter for å slå leir blant tretoppene. Liker du utsikt og litt vind for å holde borte mygg byr toppen av Storhøvda på en flott panoramautsikt over både Skogshorn og Hydnefossen. Liker du å oppholde deg i nærheten av vann, kan du enten leie kano på Vannen og padle ut til noen av de små øyene eller finne en plass litt borte fra hyttene ved enten Helsingvatn eller Storevatn.

Veibeskrivelse:
Storhøvda parkeringen finner du på andre siden av Gravset Skistadion. Fra sentrum kjører du mot Ulsåk og tar til venstre ved Kiwi opp Lykkjavegen. Fortsett til du ser skiltet til Gravset og parker på venstre side. Følg merket sti til toppen.
Kano leier du ved å booke online på bookhemsedal.com og utstyret hentes på Hemsedal Klatresenter i Alpin Suites. Kanoene ligger ved Vannin langs Lykkjavegen.
Fortsetter du langs Lykkjavegen finner du Helsingvatn på venstre side etter Vanneviken og Storevatn på høyre side etter Hestanåne parkeringen.

Liker du utsikt og litt vind for å holde borte mygg byr toppen av Storhøvda på en flott panoramautsikt over både Skogshorn og Hydnefossen

Under stjernene
Er det full «survival mode» som gjør din fjelltid komplett setter bare fantasien grenser. Du foretrekker kanskje et forholdsvis tørt og mykt område fremfor steinharde fjelltopper om du bare har pakket soveposen? Går du litt opp langs stien til Ranastøngji finnes det flere plasser, der det kan være myk mose å ligge på.
Er du redd for høyder? Så er vårt neste forslag ikke noe for deg. Cirka en times gåtur fra parkeringen til Veslehødn finner du Hødnetjedne og her er det flotte muligheter for å sove under åpen himmel, eller i telt. Hødnetjedne er også fiskevann som inngår i fellesfiskekortet, så kanskje du er heldig å fange kveldsmaten? Følger du elven til kanten finner du Hydnefossen og fortsetter du litt oppover kan du stå på kanten av Kjerringskjeften/Hydnekjaften og se 140 m rett ned. Velger du å sove her anbefaler vi vindstille forhold og en livline.

Veibeskrivelse:
Parkeringen til Ranastøngji finner du ved å kjøre til Tuv og kjøre til høyre langs Grøndalsvegen. Ved Solheisen følger du Hydalsvegen opp og der veien svinger skarpt mot venstre, før nedkjøringen til Hydalen, er det fine parkeringsmuligheter. Følg merket sti opp mot Ranastøngji
For å komme til Hødnetjedne kjører du fra sentrum mot Ulsåk og fortsetter langs riksveien videre til du ser skilt til avfallsmottak/Torsetstølane. Kjør forbi avfallsmottaket og betal med kort ved bomstasjonen. Følg grusveien opp til veien tar slutt og danner en stor parkering nesten 1100 m.o.h. Følg merket sti.

Tent 1 hemsedal NEB 09
Foto: Nils Erik Bjørholt
Velger du å sove her anbefaler vi vindstille forhold og en livline
Dyrja domes utsikt fra seng
Dyrja Domes

Den mer organiserte camperen

Hos Dyrja Domes camper du i litt mer organisert form. Her sover du i en Artic Dome som er vakkert plassert på Torsetsiden i Hemsedal. Nyt utsikten mot Skogshorn og se på stjernene gjennom det gjennomsiktige taket. Her får du fullt oppredde senger og alt du trenger at kjøkkenutstyr, en perfekt glamping opplevelse midt i skogen i Hemsedal.

Er du litt mer eventyrlig, da passer antageligvis Skysleeping deg som hånden i hansken. Dette er en spektakulær opplevelse – helt utenom det vanlige. Her overnatter du i et telt i sørveggen av Røggjin (1370 moh) og opplever Skandinavias Alper på en måte du aldri før har gjort. Du blir guidet til klatreteltet av erfarne Via Ferrata guider som lærer deg alt du trenger å vite for å få en magisk og eventyrlig opplevelse i Hemsedal.

Klikk deg inn på linkene og bestill en fantastisk og annerledes natt på fjellet i Hemsedal

27 DSC00148
Skysleeping

Uansett hvilken type "camper" du er håper vi finner noe som passer deg. Husk å plukke med søppel og etterlat plassen litt finere enn da du kom. Vi minner også om bålforbud i Hemsedal Kommune fra 15.04-15.09.