Opprett konto

Logg inn for å lage din egen liste eller opprett en konto.

Har du allerede en konto?
Panoramavegen fra høyfjell til stølsvidde. Flott bil-/sykkeltur fra Hemsedal til Fagernes i Valdres.
5 min
Oppdatert 10 oktober 2023

Panoramavegen er nesten 5 mil lang og går fra Hemsedal til Fagernes, og den gjør ikke skam for navnet. Kontrasten mellom mektig høyfjell med bratte stup og bølgende setervidde med stølsgrender, fiskevann, elver og bjørkeskog er betagende. Mange støler er fortsatt i drift.

Skogshorn 1728 meter over havet er et av Hemsedals mest kjente fjell. Turen opp gir et flott utsyn og tar ikke mer en 4 timer tur og retur.

Lykkja er Norges høyest beliggende jordbruksgrend. Her ble Lykkja Kapell innviet i 1961.

Fra Panoramavegen er det mektig utsyn mot Hemsedals- og Valdresfjella. Underveis ser du også over til stølsgrenda Grunke, der den nordiske bestselgerforfatteren Margit Sandemo holder til på «Huldrehaugen». Rett etter Nøsen ligger Reinsennvannet (922 m o.h.) med fine bademuligheter. Ved Vasetstølen og Gomobu Fjellstue passer det kanskje med en liten matbit og kaffestopp.

Tettstedet Fagernes har gode shoppingmuligheter. Her ligger Valdres Folkemuseum som med et anlegg på 120 mål, ca. 80 hus og mer enn 16.000 gjenstander er landets fjerde største. Bygningene og samlingene dekker tidsrommet fra 1200-tallet og fram til vårt århundre. Her er bl.a. gårdstun, stølsanlegg, husmannsplass, skolestue og skysstasjon. I flere hus er det håndverkere i arbeid i høysesongen, og i Nystøga serveres norsk tradisjonskost. Utstillingen av bunader fra hele landet gir et innblikk i de veldige variasjonene innen norske folkedrakter.

Fagernes Lufthavn på Leirin var landets høyest beliggende flyplass (820 m o.h.). Denne ble lagt ned i 2018. På Fagernes jernbanestasjon står et skiftelokomotiv og minner om Valdresbanen, som i årene 1906 – 1983 fraktet folk og gods mellom Fagernes og Gjøvikbanen (109 km).

Dersom du vil forlenge turen, kan du legge den innom Leira og Aurdal. Fra Leira sentrum kan du se det såkalte Bergflagget, malt i 1905 og avduket 17. mai 1905. I Aurdal bodde forfatteren Knut Hamsun i flere perioder, bl.a. som konstituert postmester på skyss-stasjonen. Aurdal kirke er severdig, over 270 år gammel og med en klebersteinsdøpefont fra middelalderen. Gravhaugen ved Faslefoss er fra bronsealderen.
I Vestringsbygda ligger Valdres Golfbane med 9 hull i vakker natur.
På turen tilbake over Golsfjellet har du fin utsikt til Hemsedalsfjella.
Gol er knutepunkt for Hallingdal med et godt utvalg av forretninger og restauranter. I Gol kan vi anbefale følgende: Tropicana Badeland, Gol stavkirke, Skagatunet, og middelalder parken.
På Pers Hotell finner du Tropicana Badeland med uten- og innendørs basseng, vannsklier, bølgebasseng, boblebad, kjølekulp, squash og bowling.

Gol Stavkirke er en kopi av den opprinnelige stavkirken fra 1200-tallet. Kirken sto på Golreppen ved «nyekirken» frem til 1882 da den ble solgt og flyttet til Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo.

Skagatunet bygdemuseum er opprinnelig et gammelt gårdsbruk. Her er det hallingstue, stabbur, låve, skolehus, bekkekvern m.m. Eldste hus er fra slutten av 1600-tallet, de fleste fra tidlig på 1800-tallet.

Rundturens lengde: ca 130 km. Panoramavegen har åpent hele året.