Flokkens leder: Møt Hemsedals
hundehvisker Johan Müller
Starten på en livslang lidenskap
Johan er tusenvis av mil hjemmefra og fyker nedover en grussti på Spitsbergen på Svalbard, helt ute av kontroll over hundene som trekker vognen. De har nemlig sett et reinsdyr, og er ustoppelige i jakten, hvor selv bremsene har liten effekt. Det går fort, og selv om Johan regner seg selv som en tøff kar, begynner han å bli nervøs da elven i horisonten kommer nærmere og nærmere uten at hundene som trekker ham viser noe tegn til å stanse. Men dette adrenalinet, tro det eller ei, er hvordan Johan først forelsket seg i hundekjøring.
– Min første tur med hundekjøring var faktisk ikke i en slede, men i en vogn. Jeg ville bare prøve det i løpet av sommeren min på Svalbard, for de to hundene som var med meg var store og sterke, og det fascinerte meg, forteller Johan.
– De andre bare sendte meg av sted med dem, men jeg kunne ikke styre. Så hundene var ville, hoppet i innsjøen for å drikke vann og løp vilt etter et par ville reinsdyr som tilfeldigvis spaserte forbi. Da var det lite nytte å ha bremser, ler han.
Men heldigvis for Johan endte ikke turen hans i elva.
– Reinsdyrene løp til andre siden av elven, og etter å ha blitt dratt noen hundre meter av hundene mine kjente jeg på adrenalinet. Da tenkte jeg med en gang, dette må vi gjøre igjen! Når du får den åpenbaringen så blir det en veldig avhengighetsskapende sport. Det er på en måte alt du tenker på, sier Johan mens han mimrer tilbake til tiden i nord.
For selv om mange nok hadde blitt skremt om turen på Spitsbergen hadde vært deres første hundekjøring, ble Johan hekta.
Hundeviskerens opprinnelse
Selv kommer Johan, eller hundehviskeren, opprinnelig fra jordbærbygda Valldal på vestlandet like ved den kjente turistveien Trollstigen. Men da han var rundt sju år gammel flyttet familien til Hemsedal, hvor han har tilbragt mesteparten av livet sitt siden. Og selv om man skulle trodd at selveste Johan Müller, som er så flink med hunder, hadde flere i barndommen, stemmer ikke det. For siden faren var allergisk kunne ikke familien ha en familiehund, og eventyret skulle først begynne flere år senere da Johan flyttet til Svalbard. Det var der han for alvor fikk interesse for hundesporten og menneskets beste venn.
– Jeg bodde på Spitsbergen i tre år, og det var da jeg begynte med hundekjøring. Det var også der jeg kjøpte mine første tolv eller tretten hunder, sier han.
Alt dette skjedde naturligvis etter reinsdyrjakten med de to hundene i starten av tiden hans på Spitsbergen, men det var der det hele begynte, og Johan kjøpte sitt første lag hunder av kompisen som først hadde introdusert ham for sporten.
– Jeg hadde faktisk ingen interesse for hundekjøring fra før av, det var helt nytt for meg. Og da jeg gikk inn i det og kjøpte mine første hunder hadde jeg ingen ambisjoner om å starte en hel virksomhet. Det ble liksom bare sånn, sier Johan.
– Kompisen jeg kjøpte hundene av sa til meg “jeg ser hvor dette går”, og det gikk ikke å se tilbake etter det, ler han.
REISEN TIL HEMSEDAL
Selv om eventyret med hundekjøring begynte på Spitsbergen, har Johan og hundene alltid hatt en sterk forbindelse til Hemsedal gjennom hele reisen. Kompisen som introduserte han for sporten var selv hemsedøl, og hadde bodd i bygda i mange år før han flyttet til Spisbergen og senere Canada. Han ble også en slags mentor for Johan, og lærte han mye om både hunder og hundekjøring. Videre var også alle Johans første 13 hunder født i Hemsedal.
Og kanskje var det denne tilknytningen som gjorde at Johan etter tre år på Spitsbergen ville tilbake til stedet hvor både han selv og hundene hadde vokst opp: Hemsedal.
– Jeg tok alle med meg tilbake til Hemsedal, og der hadde jeg et lite slede-lag de første to til tre årene før jeg fikk mine første valper på gården, sier han.
Jakten på perfektsjon
Etter å ha flyttet tilbake til Hemsedal forvandlet Johans fascinasjon for hundehold seg til en lidenskap som grenset til avhengighet.
– Det er flott å engasjere seg i hundekjøring, for da har du ikke råd til narkotika og alkohol, fleiper Johan.
– Man går rundt og føler på at det er noe man vil gjøre hele tiden.
Siden 2003 har Johan hatt minst 24 hunder på gården til alle tider. Det kan virke sprøtt for mange, selv for Johan til tider, som ikke hadde hund før han begynte med hundekjøring .
– Når jeg ser tilbake på det er hele reisen som en slags meme. Jeg lener meg bare tilbake og tenker wow, det eskalerte raskt, spøker han.
Og eskalerte raskt gjorde det, og nettopp den jakten på forbedring var noe som gjorde at Johan virkelig forelsket seg i sporten. Selv sammenligner han å være hundekjører med å jobbe som fotballtrener: du vil hele tiden at laget ditt skal bli bedre.
– Det er en pågående innsats for å forberede laget hele tiden, men det er jo også gøy, forteller Johan.
Og det er ute på hundesledetur i skog og fjell at Johan føler seg mest knyttet til hundene sine.
– De er 47 forskjellige hunder med forskjellige navn og personligheter, sier han og stryker kjærlig en av sine nesten 50 hunder som hviler på fanget hans. For Johan er de alle en del av hans, etterhvert veldig store, familie.
– Du må stole på hundene, legger Johan til, mens hunden, som fortsatt ligger i fanget hans, ser opp på sin leder av flokken, Johan selv.
Hemsedal Huskies
Etter å ha hjulpet en venn som jobbet i Hemsedal kommune med guidede turer, lanserte Johan sitt eget prosjekt Hemsedal Huskies for flere år siden, og vipps ble lidenskapen en virksomhet.
I starten tok Johan og en kompis med turister tre eller fire dager i uken på fritiden, men senere har det utviklet seg til en travel vintersesong for familien Müller.
Da får gjestene besøke Johan på gården i vintereventyrlandet Huso, hilse på de ivrige hundene og kjøre sitt eget hundespann gjennom skogen og over frossent vann mot Skogshorn. For mange er det en scene som føles klippet rett ut av en eventyrbok, og ingen erfaring trengs for å prøve seg, bare lysten på å oppleve noe nytt og spennende. Gjestene kan da bestemme selv om de vil kjøre og styre hundesleden, eller varme seg i reinsdyrpelsen i sleden og nyte utsikten over vinterlandskapet.
– Det er et lagarbeid mellom menneskene og hundene. Alle blir overrasket over hundenes kraft, sier Johan om eventyret.
Men ikke la deg skremme av kreftene i spill, for alle hundene er sosiale og glade dyr som liker å få nye venner. Noe alle som har besøkt gården kan bekrefte.
– De liker mennesker og er veldig kosete, forteller Johan
Mange gjester kommer også tilbake til Hemsedal Huskies år etter år etter å ha forelsket seg i opplevelsen av Hemsedal, som er vakkert dekket av knehøy glitrende puddersnø, og hvor frosne trær og isete fjelltopper møter øyet så langt du kan se, fra en varm hundeslede.
– Det er litt av pakken. Det å være ute i naturen, og føle en forbindelse med hundene og nyte utsikten, svarer Johan på spørsmål om hva som gjør hundekjøring i Hemsedal helt spesielt.
For selv for en som har bodd i Hemsedal i store deler av livet, blir Johan aldri lei av, eller vant til, utsikten.
– Jeg blir aldri lei av naturen eller å kjøre de samme hundeslede-rutene. Selv de vi gjør med turister. Jeg har sikkert kjørt dem tusenvis av ganger, men jeg blir aldri lei av utsikten.
Hvis du vil bestille hundekjøring med Johan og Hemsedal Huskies, er sesongen fra november til april.
For mer informasjon besøk www.bookhemsedal.com eller ring +47 32 05 50 30.