Opprett konto

Logg inn for å lage din egen liste eller opprett en konto.

Har du allerede en konto?
Lidenskapen for god kaffe kan kun matches av hans kompromissløse tilnærming til bærekraftighet. Alle kaffebønner fra Scandinavian Coffee Roasters er nemlig håndplukket, og alle involvert i prosessen får sin rettferdige andel. For gründeren fra Canada, Adrian Seligman, har kun en visjon: å lage etisk produsert kaffe til massene, som både smaker og yter godt.
Av Isabel Müller Eidhamar og Frazer Peter Norwell
6 min
Oppdatert 01 november 2021

INSPIRERT AV WIEN

Det første du legger merke til når du besøker Adrian på kaffebrenneriet i Sagveien 2 er lyden av behagelig jazzmusikk som strømmer ut dørene, og den avslappende atmosfæren i rommet. Brenneriet har et slags uferdig og sjarmerende preg som gir uttrykk for at Scandinavian Coffee Roasters på alle måter begynte som en guttedrøm.

Adrians lidenskap for skikjøring skinner også gjennom med logo og design i i fargerik morsom stil, ikke ulik de populære skidressene fra 80-tallet, som for mange var alpinistenes storhetstid.

Det er ikke lenge siden Adrian omgjorde bygget til kaffebrenneri, og rundt om henger det gule post-it lapper med ideer om nye konsepter og kaffemenyer. Veggen prydes av en stor plakat av USAs tidligere president Barack Obama, og i den andre enden av rommet ligger det striesekker med aromatiske kaffebønner som er kommet hele veien fra Sør-Amerika. Mye er enda ikke på plass, men alt tyder på at kanadieren har store planer for hva Scandinavian Coffee Roasters skal bli.

– Jeg elsker kaffe, og jeg elsker mat. På mange måter er jeg en slags smaksnerd, ler Adrian.

Lidenskapen for kaffe og skikjøring har Adrian arvet etter sin bestefar: en ekstraordinær mann som jobbet som kjernefysiker og som under andre verdenskrig ble tvunget på flukt fra nazistene i Tyskland. Han fant tilflukt i Storbritannia, før han reiste videre til Canada, hvor Adrian selv er oppvokst. Senere bosatte bestefaren seg i den østerrikske hovedstaden Wien, som skulle bli hans store kjærlighet.

– Han inviterte oss til Wien for å stå på ski i Alpene. Det var helt fantastisk, og i tillegg har Wien en veldig kul kaffescene, forteller Adrian.

– På mange måter fikk det meg til å føle meg voksen, det å sitte sammen med bestefar og sippe på en kopp kaffe i gatene i Wien. Han var hovedårsaken til at jeg begynte med det jeg driver med nå.

IMG 6712
Et gammelt foto av Adrians bestefar på ski i alpene i Østerrike. Foto: privat.
“Kaffe og skikjøring er mine to lidenskaper”
IMG 6733
Adrians med sin kjære kaffebrenner Bernadette. Foto: Isabel Müller Eidhamar

KAFFE OG SKIKJØRING

Hvis det var de tidlige reisene til Wien som var begynnelsen på Adrians kjærlighetshistorie med kaffe og skikjøring, så er det under hans mange verdensreiser som skiinstruktør og oppdagelsesreiser for å oppleve kaffekulturen i Australia og Japan, at lidenskapen virkelig ble tent.

– Man kan si at kaffe og skikjøring er mine to lidenskaper. Jeg kunne ikke valgt mellom de to, det ville ikke vært rettferdig, spøker kanadieren.

Det virkelige eventyret begynte i 2016 da Adrian, etter flere år som skiinstruktør, bestemte seg for å satse på kaffe-drømmen og starte sin egen gründervirksomhet.

– Jeg hoppet på en måte ut i det uten å kjenne bransjen. Målet var bare å lære så mye som mulig, og jeg kan ihvertfall si at jeg har lært noe nytt hver dag, sier Adrian.

En ting har vært klart fra begynnelsen: Scandinavian Coffee Roasters skulle være et bærekraftig og etisk selskap med fokus på god kaffe. Ifølge Adrian er det fem ord som oppsummerer selskapets visjon og varemerke: Gøy, Rettferdig, Smakfullt, Nytt og Fokusert.

– Jeg ville lage kaffe på en morsom og bærekraftig måte, forteller han.

Og historien om hvordan det hele begynte, er tross alt ganske morsom, for allerede da Adrian jobbet som skiinstruktør i skisenteret i Hemsedal begynte han å eksperimentere med kaffe.

– Jeg lærte faktisk å brenne kaffe de dagene det var stille i skisenteret, forteller Adrian.

– Jeg hadde en popcornmaskin, og fikk ideen om å prøve å brenne grønne kaffebønner med den, og allerede da begynte jeg å planlegge forretningsplanen min for det som etterhvert ble Scandinavian Coffee Roasters.

Å lære kaffekunsten har imidlertid ikke vært lett, og det er en kunst Adrian har brukt flere år på å mestre. Selv i dag lærer han nye ting hele tiden.

– Det er vanskelig å brenne din egen kaffe, spesielt om du bor i fjellet hvor temperaturene varierer veldig og luftfuktigheten stadig endrer seg. I tillegg er det mange andre ting du må tenke på i forhold til hvilke bønner du jobber med og hvilken tid på året det er, forteller han.

– Det er umulig å brenne kaffe på samme måte hver gang. Det er en ganske dynamisk prosess.

Heldigvis for Adrian har han hatt en kunnskapsrik mentor som har kunne vise ham vei, i tillegg til å lære ham en ting eller to: Stephen Leighton. Kaffebrenneren, og eieren av Hasbean Coffee, reiste hele veien fra Storbritannia for å dele visdommen sin med kanadieren. Det, samt mye øving, har sørget for at Adrians kaffe i dag har utviklet seg langt forbi brente bønner i en popcornmaskin.

I stedet har bønnene funnet sitt hjem i Sagveiens egen kaffebrenner, som Adrian så kjærlig kaller Bernadette.

IMG 6775
Adrian bruker mye av fritiden sin på å lære nye ting om kaffeindustrien, og har flere faktabøker om kaffe på brenneriet i Sagveien 2. Foto: Isabel Müller Eidhamar

ETISK KAFFE OG BÆREKRAFT

Bærekraft og etikk står sentralt i visjonen til Scandinavian Coffee Roasters, og kaffeleverandøren deres Café Imports betaler kaffebønder en betydelig høyere pris for bønner enn Fair Trade-merket.

– Hvis bøndene får betalt, får alle i produksjonsprosessen betalt, forklarer Adrian.

Han ønsker folk visste mer om hvor mye arbeid som ligger bak en hver kopp kaffe.

– Jeg tror folk gjerne betaler mer for kaffe dersom de innser hvor mye arbeid som blir lagt ned i det. Det er superviktig for alle, ikke bare meg eller eksportøren, men for bønder og folk som livnærer seg av kaffe rundt om i verden, sier han.

Global oppvarming og store klimaforandringer har også utpekt seg som en stor utfordring for kaffeindustrien.

– Klimaendringer har ført til store utfordringer fra år til år, og det har oppstått flere sykdommer som dreper kaffebuskene. Vi må hylle det harde arbeidet som blir gjort ved å betale en mer rimelig pris.

IMG 6792
Adrian bruker mye tid på å forklare hvor kaffebønenne han bruker kommer fra opprinnelig, og hele produksjonsprosessen fra plukking til kaffekopp. Foto: Isabel Müller Eidhamar

NATUREN SOM INSPIRASJONSKILDE

Spennende tider er i vente for Scandinavian Coffee Roasters. I over et år nå har Adrian utelukkende fokusert på kaffe, og han har fått sin aller første medarbeider i selskapet. I tillegg har Scandianvian Coffee Roasters begynt å selge kaffebrenner-kurs og kaffesmaking via AirBnB-opplevelser.

– Kaffekursene våre vil definitivt utfordre enhver kaffenerd, men det er også morsomt for komplette nybegynnere. Jeg tror folk setter pris på kaffe på en ny måte etter å ha vært her, sier Adrian.

Han forteller også at naturen i Hemsedal har vært en stor inspirasjonskilde for selskapet.

– Moder Jord for meg er inspirasjonen for all kreativitet. Det har bidratt til å skape det selskapet vi har nå, forklarer han.

Og det er nettopp den autentiske “Hemsedalsmaken” Adrian har prøvd å skape med sin House Blend, som passende nok har noen av bygdas landemerker, av huset med tre på taket, og Instragram-hotspot Hydalshjallen, som logo.

IMG 6645
Adrian brygger en kopp av sin beste kaffe. Foto: Isabel Müller Eidhamar
IMG 6816
Adrian viser fram logoen til sin “House Blend” med Hemsedals destinasjonen “Hydalshjallen” som illustrasjonsbilde. Foto: Isabel Müller Eidhamar
IMG 6886
Adrians Stein Eriksen kaffe, inspirert av den legendariske norske alpinisten selv, var en stor suksess i Aspen i Colorado i USA. Foto: Isabel Müller Eidhamar

GLOBALISERING OG SUKSESS I ASPEN

Scandinavian Coffee Roasters gjør det bra på verdensbasis også. Kaffebrenneriet har allerede hatt en suksessfull pop-up butikk i skientusiastenes mekka, Aspen i Colorado, og snart står flere andre destinasjoner for tur.

– Pop-up butikken i Aspen gikk kjempebra, og de var veldig begeistret for å ha oss der. Derfor kommer vi også til å starte samarbeid i New York og Arkansas også. Kaffen vår kommer ut til folk over hele verden, og det er kult! Til sommeren har vi også planer om å sette opp en pop-up i Vancouver i Canada, forteller Adrian.

Og i samme stil som energidrikken Red Bull, har Adrian og Scandinavian Coffee begynt å sponse ulike idrettsutøvere som er lidenskapelig opptatt av ski, kaffe og fjelliv, akkurat som gründeren selv. Det håper han vil bidra til å løfte merkets kvalitetsstempel verden over.

IMG 6682
Ifølge Adrian finnes det en kaffesmak for enhver anledning. Foto: Isabel Müller Eidhamar

KAFFE FOR ENHVER ANLEDNING

Adrian streber etter å gjøre kaffe hyggelig og tilgjengelig for alle.

– Vi prøver å beholde moroa i kaffeskapingen, for kaffe kan ofte oppleves som en snobbete og alvorlig drink. Vi vil ikke være snobbete, vi vil at ekte og god kaffe skal være tilgjengelig for alle, sier Adrian

Og humoren i selskapet skinner gjennom med kaffenes morsomme navn, som “Badass Bear”, og fargerike logoer for hver blanding, som Adrian pleide å designe selv. Den positive og lekende tilnærmingen til business kommer, ifølge Adrian selv, fra hjemlandet Canada.

– Hvis det er noe jeg har tatt med meg hjemmefra så er det nok Canadas tilnærming til moro og avslappende væremåte, forteller kaffebrenneren.

IMG 6691
Adrian har eksperimentert med mange ulike kaffetyper og smaker. Foto: Isabel Müller Eidhamar
IMG 6866
Adrian tror kaffe vil følge i fotsporene til trenden med øl-bryggerier. Foto: Isabel Müller Eidhamar

DEN NYE HIPSTERTRENDEN

Adrian tror kaffe vil følge i fotsporene til trenden med øl-bryggerier, og såkalt “håndverksbrygg”.

– Kaffescenen er på vei i retningen av handverksskolen, men forskjellige kaffer til forskjellige anledninger, forteller Adrian.

– Det er fint å bytte mellom kaffe hele dagen. Kanskje en med sjokolade- eller nøtteaktig smak på formiddagen, og så noe mer jordnært og blomsteraktig på ettermiddagen, forklarer han.

Har du lyst å prøve noe nytt har Scandinavian Coffee Roasters et stort utvalg på sine nettsider og i Hemsedals butikker, og snart, når Adrians nye brenneri på Ulsåk åpner, kan gjester kjøpe kaffen fra den kanadiske kaffebrenneren selv.

I tillegg tilbyr de en abonnementsservice som tilbyr kunde unike kaffeblandinger fra ulike verdensdeler hver måned.

Tjenesten har Adrian kalt “Mountain Rescue Coffee”, og kundene får levert to til tre poser hjemmebrent kaffe rett på døren i seks måneder som en del av tjenesten. Lokalbefolkningen i Hemsedal vil i tillegg kunne hente en-kilos poser uten ekstra kostnad.

Med så mye å tilby har Adrian en favorittblanding?

– Kaffen min er som barna mine, jeg kan ikke velge, jeg elsker dem alle, sier han med et glimt i øyet.