Møt folkene som lager
Hemsedals elskede fjelloster
EVENTYRET BEGYNNER
“På stølane i Hemsedal, i rettleg gamal tid, hende det at budeiene om morgonen oppdaga at noko av mjølka op mystisk vis var borte. Sagnet fortel at haugafolket hadde vore der, og at den beste mjølka hamna i Himmelspannet i ly av nattemørket.”
Slik begynner det lokale sagnet som har inspirert reisen til ysteriet Himmelspannet i Hemsedal, og det er mystikken rundt hva som skjedde med den magiske og smakfulle geite- og kumelka fra bygda som satte fantasien i spill blant ysteriets grunnleggere. For det var ideen om at de hadde klart å finne det sagnomsuste Himmelspannet som startet nåtidens eventyr.
– Det har blitt ystet ost på stølene her i Hemsedal i all tid. Så det har vært en stor inspirasjonskilde, ønsket om å videreføre de gamle tradisjonene, forteller daglig leder Janne Trandem i Himmelspannet.
Hun er av en håndfull ansatte som jobber med å lage de smakfulle ostene, som titt og ofte er å finne på både restaurantmenyer, ostebord og i matbutikker.
Ysteriet er ikke stort, hverken i mannskraft eller størrelse, men hardt arbeid og fokus på god smak har tatt merket langt. I dag lager Himmelspannet fire oster, og snart blir to nye smaksvarianter med i den voksende familien.
– Alle ostene våre er oppkalt etter eller tar inspirasjon fra fjelltopper og landemerker i Hemsedal. Så langt har vi Raudberg, Skogshorn, Geiteberget og Solglad. I tillegg har vi nyheter på gang. Osten Fausko er lansert og kommer i salg fra 20. september. Det samme gjelder osten Harahorn som lanseres 25. september. Ostene finner du både i lokale butikker i Hemsedal og i alle Meny-butikker over hele landet. Det er spennende nye smaker på ostene som lanseres nå i høst. Begge ostene er ystet på kumelk fra Jordheim samdrift og i Fausko-osten er det tilsatt Ramsløk og sort pepper og i Harahorn-osten er det tilsatt Bergmynte og Oregano.
BYGDEPROSJEKTET
I dag ligger ysteriet til Himmelspannet i et gammelt bygg vis-a-vis Hemsilelva i sentrum av bygda, et bygg med mye historie. For her har det gjennom årene vært både slakteri, meieri, bakeri og ysteri.
– Da Tine sitt Østlandmeieri la ned produksjonen i Hemsedal på slutten av 90-tallet drømte folk i dalen om å starte med ysting igjen. Som en slags bygdedugnad for å ivareta lokal ystetradisjon og kultur, utnytte flotte lokale råvarer fra geit og ku og skape arbeidsplasser lokalt, ble Hemsedal Ysteri, senere Himmelspannet, etablert, forteller Janne.
Påsken 2003 ble de aller første ostene solgt. Den gang var det rødkittosten Raudberg, ystet på kumelk, som var bestselgeren. De siste årene har den økologiske hvitmuggosten Skogshorn, oppkalt etter Hemsedals mest kjente fjell, tatt over den øverste pallplassen.
– Skogshorn er nok vår bestselger, men Solglad, som er en rødkitt-behandlet ost ystet på en miks av kumelk og geitemelk, har seilet opp som en god nummer to de siste årene, sier hun.
Selv mener Janne at geitosten Geiteberget, etter fjelltoppen på Ulsåk, får for lite oppmerksomhet.
– Noen er litt skeptisk til dette med geitost, men det smaker helt fantastisk. Men den smaker utrolig mildt og godt, og passer kjempegodt til salat.
Himmelspannet får den økologiske melken som vi yster Skogshorn og Raudberg av fra den lokale gården Solbakken, vanlig kumelk kommer fra Jordheim-samdrift. Mesteparten av geitemelken kommer fra gården Skrattegard i nabobygda Ål på andre siden av fjellet.
I 2010 fikk Himmelspannet kontrakt med Kjøpmannshuset/ Norgesgruppen, og var den første lokalmatprodusenten i Norge med nasjonal kjedeavtale.
I årene som fulgte har ostene i stadig større omfang blitt solgt nasjonalt gjennom Meny/Norgesgruppen og er i dag en av Meny sine utvalgte matskattleverandører i tillegg selges ostene gjennom Hallingkost og i alle butikker lokalt.
– Vi selger veldig mye på Kiwi her i Hemsedal, og vi er stort sett representert på alle menyene på restaurantene i dalen, så det er vi veldig stolte av, sier Janne.
SMAKSRIK OST I VERDENSKLASSE
Men det er ikke bare Janne som utgjør temaet på Himmelspannet. Der jobber også blant annet hallingen Åse Thorset fra Sigdal, Arnt Skansen fra Trøndelag og Sylwia Lesniak Thorset fra Krakow i Polen, som er gift med sønnen til Åse, Engebret.
– Det viktigste er at vi vil være med å lage noe som er godt og som betyr noe for folk, sier Åse.
De er midt i ystingen, og fokuset forsvinner ikke fra osten. Men det er en lett og god stemning i rommet, og mye latter.
– Det er gøy å jobbe med svigermor! Det er nok Engebrets drøm at vi ble bestevenner, ler Sylwia spøkefult og dulter Åse vennskapelig i armen.
For gjengen på Himmelspannet er gode venner som jobber godt sammen.
– Det er veldig mange som har oppdaget at ostene våre er veldig gode, det er utrolig fint, sier Åse.
Og det er ikke bare lokale som liker smaken fra Himmelspannet. Ostene har gjentatte ganger vunnet prestisjetunge matpriser og blitt rost i været.
– Under Oste-VM i 2018 ble Himmelspannet tildelt to sølv og en bronse av fire mulige priser, og vi var i finalen i Det Norske Måltid i 2012 og har vunnet Coop-prisen, forteller Janne.
Og veggene på ysteriet er prydet av plakker og utnevnelser for nærmest alle ostene. Ysteriet var også den første produsenten i Hallingdal som mottok Matmerk “Spesialmerke-Unik Smak”, og vant Menys Mattskattstipend i 2017. Videre har de vært frontet på TV nasjonalt og internasjonalt gjennom “En Bit av Norge” og “New Scandinavian Cooking”, og andre mat- og reiseprogrammer.
– Vår langsiktige ambisjon er å gjøre Hemsedal like kjent for ost som for skikjøring. Vi er ikke helt i mål enda, men jobber med saken, sier Janne.
I dag omsetter ysteriet for omtrent fire millioner kroner i året, og det neste året skal de også utvide arbeidsplassen. Da håper gjengen å få på plass en liten gårdsbutikk som kan fronte produkter fra hele dalen.
– Vi har så mange fantastiske råvarer i Hemsedal. Det har vi lyst å fronte, og så vil vi så klart vise fram osten vår.
– Drømmen er å forvalte verdens beste råvarer.
Og slik vil eventyret holde fram om Haugafolket og den stjålne melka fra Himmelspannet, som likevel ikke ble tapt, men funnet og ystet til herlige oster av ysteriet langt til fjells.