Opprett konto

Logg inn for å lage din egen liste eller opprett en konto.

Har du allerede en konto?
Hydnefossen i Hemsedal er Buskeruds høyeste fossefall med et totalt fall på 475 m og lodrett fall på 155 m.
Av: Katarina
2 min
Oppdatert 11 mai 2022

Hydnefossen

Hydnefossen er den høyeste fossen i Buskerud regnet etter total fallhøyde. Den ligger i elva Hydna (eller Hornsbekken) ved Hornset i Hemsedal kommune. Hydnefossen starter med et fall på 155 meter og fortsetter nedover den bratte skråningen til dalbunnen.

Best utsikt mot fossen får du fra Thorsetsiden av Hemsedal eller rv 52 mellom Hemsedal og Gol samt på paralellveien til rv. 52 mot Huso. Da tar du av i Ulsåk og kjører mot Lykkja og tar av mot Huso.

Fossen er et populært sted å isklatre i om vinteren og om sommeren er det mange som tar Topp20 turen mot Veslehødn eller Storehødn, hvor fossen krysses på toppen.

Hydnekjaften/Kjerringkjeften

Hvis du ønsker å besøke toppen av Hydnefossen så følger du beskrivelsen mot Velsehødn og på veien opp eller ned så kan du se fossen fra siden/ovenfra. Ved siden av fossen kan du og besøke Hydnekjaften/Kjerringkjeften. Dette er et område hvor det er sinnsykt bratt ned fjellsiden og du kan stå i selve gapet til kjerringa og se helt ned til dalbunnen. Du kan og gå ut på en klippe foran kjeften og her får man virkelig sug i magen og har du høydeskrekk er dette kanskje ikke noe for deg.
Dette er en fantastisk opplevelse som jeg anbefaler dem som tør og ikke har høydeskrekk, men husk å tenk på sikkerheten og ikke utfordre deg selv på noe som ikke er sikkert. All turgåing er på eget ansvar og du må selv se an vær og kjenne på kroppen om dette er noe for deg. Jeg vil ikke anbefale å gå hit en dag når det regner, grunnet risken å falle.

DSC06559
Kjerringkjeften, foto: Knut Trøim