Opprett konto

Logg inn for å lage din egen liste eller opprett en konto.

Har du allerede en konto?
Sognefjorden er perfekt for en dagstur fra Hemsedal. Å kjøre til Lærdal som ligger innerst i Sognefjorden tar ca. en time med bil. Du kjører over det vakre Hemsedalsfjellet og ned svingete veier mot dalføret som leder deg frem til Borgund, som med sin stavkirke fra 1180-tallet ønsker besøkende velkommen til Sognefjorden. Fortsett mot Flåm og prøv Flåmsbana eller Sognefjordcruise i UNESCO listede Nærøyfjorden.
Av Katarina
5 min
Oppdatert 24 mai 2024

Lærdal & Borgund

Innerst i Sognefjorden, som står på UNESCOs verdensarvliste, ligger Lærdal, en typisk vestlandsbygd med dramatiske fjell og et frodig kulturlandskap som vitner om et aktivt jordbruk. Lærdalselva setter sitt særpreg på dalen, der den slynger seg nedover fjellet og renner ut i Sognefjorden. Denne lakseelva er verdensberømt, og her kan du lett forveksle en storrugg med en krokodille.

Bygda har en levende gårdskultur, og det tørre klimaet i området gjør det velegnet til å dyrke frukt, bær og grønnsaker. Restauranter og andre spisesteder setter sin ære i å servere deg lokal mat basert på ferske råvarer.

Borgund stavkirke fra rundt 1180 er den best bevarte stavkirken i Norge. Det imponerende bygget kalles «stavkirkenes stavkirker» og brukes ofte som modell når andre stavkirker skal restaureres. Kirken brukes ikke lenger til vanlige kirkefunksjoner, men besøkssenteret har en permanent utstilling om norske stavkirker og unike funn fra vikingtiden.

Det ligger et besøkssenter rett ved stavkirken med utstillinger, her finner du og et kafe og en suvenirbutikk. Les mer om Stavkirken på stavechurch.com
I Borgund finner du og Kongevegen. Her er blant annet en del som heter Galdane som er en enkel fottur langs vakre Lærdalselven. Du finner mange flotte enkle stier i dette området, se mer på ut.no

Ønsker du guidet tur på Kongevegen i området rundt Borgund Stavkirke og i Lærdal finnes det både turer i gamle Lærdalsøyri og langs Vindhellavegen og guidet tur inn i selve Stavkirken og du booker det på kongevegen.no

Adobe Stock 59227828
Borgund Stavkirke
Adobe Stock 290747636
Lærdal
Adobe Stock 210327367
Sognefjorden

Flåm

Sognefjorden cruise

Med hybridfartøyet Vision og hel-elektriske Future of The Fjords settes det en helt ny standard både på design og teknologi. Fartøyene er laget for å gi en maksimal turistopplevelse uansett vær. Det er høy komfort, store vinduer og designet er inspirert av stiformasjonene en finner i bratte fjellterreng. Her oppfordres turistene til å gå på taket og få en helt annen naturopplevelsene enn det et tradisjonelt turistfartøy tilbyr.

Opplev den spektakulære UNESCO listede Nærøyfjorden. En passerer små bosetninger, fosser og bratte fjellsider. En flott naturopplevelse. Båt fra Flåm til Gudvangen og buss tilbake til Flåm eller omvendt. Turen starter fra Flåm og går via Underdal til Gudvangen. Tilbake til Flåm tar man korresponderende buss, som er inkludert i billettprisen.

Daglige avganger fra Flåm til Gudvangen. Se rutetabell her<<
Les mer om Sognefjord Cruise her>> Billetter kjøpes online på Norway's Best.

Viking Valley

Njardarheimr ligger i hjertet av det unike fjordlandskapet i Gudvangen (del av UNESCO verdensarvliste). Her kan du oppleve ekte vikinger og bli en del av historien og kulturen deres. Husene i Njardarheimr er bygd etter vikingtiden sine stilarter, men med eget design. Bli med på historiefortelling, smykkelaging, baking, øksekast, bueskyting og mye mer. Mer informasjon finner du på nettsiden www.vikingvalley.no

Fjordsafari

Bli med på en tur innover den imponerende Nærøyfjorden. Kom tett på den storslagne naturen fra RIB-båter, og kjør hele veien fra Flåm til Gudvangen, med retur til Flåm. Daglige turer året rundt.

Les mer på fjordsafari.no

Opplev togturen langs Flåmsbana. En av verdens bratteste togstrekninger som slynger seg opp gjennom dalen fra Flåm, nede ved fjorden, til Myrdal 866 moh.
FLAM FLAMSBANEN TOG SVERREHJORNEVIK 2962 mini
Flåmsbana - Foto: Sverre Hjortvik

Flåmsbana

Flåmsbana har ca. en halv million besøkende hvert år og det er ikke uten grunn at så mange, fra all verdens land, finner veien hit. Strekningen er en av verdens bratteste og slynger seg opp gjennom dalen fra Flåm, som ligger helt nede ved fjorden, til Myrdal, som ligger 866 moh. På strekningen er det mye flott natur med fosser, fjell og frodig kulturmark.

En flott dagstur fra Hemsedal er å kombinere Flåmsbanen med et cruise i Sognefjorden på den UNESCO listede Nærøyfjorden. Les mer om Flåmsbana.