Opprett konto

Logg inn for å lage din egen liste eller opprett en konto.

Har du allerede en konto?
Helt siden Oskar Brodin var tenåringsgutt har han drømt om å eie sin egen bedrift, og med en lidenskap for sykkelmekking, sportsutstyr, sykkel-guiding og med Hemsedal som lekeplass, ble valget enkelt.
Av: Isabel Müller Eidhamar & Frazer Peter Norwell
5 min
Oppdatert 04 april 2022

Svensken flyttet til Hemsedal fra Arvika vinteren 2007 med samme drøm som mange andre sesongarbeidere; å stå på ski og oppleve den norske vinteren, men det var potensiale for sykling og Hemsedal som helårsdestinasjon som skulle få han til å bli værende.

– Tanken var å være her to sesonger eller noe sånt, men så ble jeg helt hektet på fjellivet, forklarer Oskar.

Nå, 14 år senere, har han startet sin egen sportsbutikk og sykkelverksted Tunet Sport, hjulpet med stibygging på Hemsedals utvidende sykkelprosjekt og blitt en av få sertifiserte sykkelguider i Norge.

– Jeg er veldig glad i fjellet og setter pris på naturen, spesielt å ha den rett utenfor husdøra. Etter jobb kan jeg raskt være ute på ski eller sykkel. Det er det som har holdt meg tilbake fra å flytte hjem igjen eller flytte til byen.

Tenåringsdrømmen som ble virkelighet

Etter å ha jobbet tolv år i skiutleien i Hemsedal og i sportsbutikken Concept Store, som han var med å starte opp hos Skistar, startet Oskar og to kamerater Tunet Sport høsten 2018. Fokuset skulle være ski- og sykkelverksted, salg av spesielt utvalgte produkter, og en lidenskap for fjellsport.

– Jeg ville skape mitt eget, og jeg er over middels interessert i utstyr. For oss var ekspertise og det personlige viktig, framfor å være en stor butikk som pusher kampanjer. Det er nok en drøm jeg har hatt siden jeg var 15-16 år, selv om jeg da ikke visste akkurat hvordan det skulle bli.

I dag drives Tunet Sport av Oskar og Daniel Markegård, etter at de kjøpte ut tredjemann i 2020.

– Det er veldig fokus på å selge til lave priser i sportsbransjen, men jeg tenker at det kommer en dag hvor det man har kjøpt også skal fikses. Og i forhold til miljøet er det viktig å tenke gjenbruk og ikke bare kjøpe nytt.

Sykkelsertifisering og utvikling

I 2019 økte interessen for å oppdage Norge fra sykkelsetet, og flere etterspurte sertifiserte fagfolk som kunne guide og instruere sykling på høyt nivå. Det var starten for Norsk MTB Instruktør og Guide sertifisering, tilbudt av Norske Instruktører og Guider, som fikk sitt utspring fra et europeisk initiativ rundt etablering av en felleseuropeisk guide-standard for terrengsykling. Oskar meldte seg på, og etter flere kurs, turer og øvelser besto han nivå tre av sykkel sertifiseringen i fjor høst. Dermed er han en av få i Norge som er en full-sertifisert sykkelguide.

– Det er et kvalitetsstempel, og vi ser at spesielt utenlandske gjester ønsker en sertifisert guide og ikke bare en lokalkjent mann, sier Oskar.

“Tanken var å være her to sesonger eller noe sånt, men så ble jeg helt hektet på fjellivet”
Tunet Sport 25
Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Foto: Kalle Hägglund.
Tunet Sport kvelds mtb
Mange er på jakt etter fine sykkelplasser i høyfjellet i Hemsedal. Oskar er selv glad i å sykle på Hemsedalsfjellet. Foto: Kalle Hägglund.

Han håper nå å kunne fullføre det siste nivået innen sykkelguiding, europeisk sertifisering fra European Organisation & Mountain Bike Instructor Guides, som han har meldt seg på til høsten. Og Oskars sykkelprosjekt er allerede godt i gang. Han tilbyr guidede sykkelturer på både tre timer, halvdag og heldag, teknikkurs, og har et håp om å starte opp med ukesturer rundt i Hallingdal.

– En ting er at man blir guidet på stien, men man får også en merverdi i historiene om flora, fauna, natur og kultur underveis. Det er veldig viktig for oss som sykkelguider å tilby noe mer enn bare A til B guiding.

Tunet Sport 21
Syklist tester ut Hemsedals nye flytsti som Oskar var med å bygge i fjor sommer. Foto: Kalle Hägglund.

Hemsedalsprosjektet

Det er storsatsing på sykkel i Hemsedal. Tottelia åpnet til braksuksess sommeren 2019, og i juli i år åpner Hemsedals splitter nye blå flytsti . En terrengsykkelløype som skal gå 10,5 km ned fra toppen av Hollvin og videre til Fyri Hotell.

– Det har vært planlagt ganske lenge, men i fjor så fikk vi endelig sette spaden i jorden og begynne, sier Oskar.

Han har vært med på sti-byggingen i Hemsedal det siste året etter å ha bygd seg opp erfaring hos sykkelpatruljen i Åre i Sverige i 2010, hvor han tok skipatrulje-utdanning.

– Da jeg var i Åre jobbet jeg tre dager i uken med sykkelpatruljen og skader, og tre dager med stibygging. Både nybygging av sti og vedlikehold. Det var kjempekult og veldig lærerikt!

Oskar forteller at bærekraftighet alltid ligger som en rød tråd når man bygger sykkelstier. Helst skal en prøve å bygge så vedlikeholdsfritt som mulig, samt ivareta trær langs stien. Det siste både for å ta vare på naturen, og for å skape et spennende miljø for syklister. Trærne som blir tatt ned blir i tur fliset opp så det kan kunne vokse opp nytt liv.

Tunet Sport sykling hemsedal
Oskar sykler selv på Rocky Mountain Slayer terrengsykkel fra det kanadiske merket Rocky Mountain. Foto: Kalle Hägglund.
IPP7629
På sykkeltur i Hemsedal. Foto: Kristoffer Kippernes.

El-sykkel revolusjonen

Sykkel er heller ikke kun for de hardbarka, sier Oskar. Tunet Sport selger også el-sykler, noe han tror kan åpne sykkelsporten for en helt ny målgruppe.

– For et par år siden var jeg ganske skeptisk til el-sykkel. Jeg var en veldig ‘naturlig’ syklist og det var liksom litt juks, for man skal jo jobbe litt for det selv, men jeg må si til dem som ikke har prøvd det at det er fantastisk kult! Er du en god syklist kan du sykle enda lengre turer og oppleve enda mer. Og det som er veldig positivt er at vi får en del nye syklister som ikke hadde orket å sykle på en vanlig sykkel. Med litt hjelp er det mange flere som oppdager sykkelsporten.

Og hvor er Oskars aller fineste Hemsedals perle som du kan komme til på to hjul? Det får du booke en sykkeltur for å finne ut.


Hallingdal rides