Opprett konto

Logg inn for å lage din egen liste eller opprett en konto.

Har du allerede en konto?
Stien har blitt oppgradert til et flott kunstverk, med steinlagte dreneringer, bruer, trapper og rasteplasser. Turen er vel verdt et besøk.
Av: Anneli
5 min
Oppdatert 29 april 2021

Skogshorn er et av Hemsedals ikoner, som et av de mest kjente og besøkte fjelltoppene. Fjellet er også et av de mest fotograferte toppene og kjent fra mange postkort.

Skogshorn er en av toppene i Hemsedal Topp20.

Utsikten fra toppen er fantastisk, med mange flotte fjell og fjellvann rundt. Klare høstdager ser man helt til Jotunheimen og Gaustadtoppen.

Skogshornstien er nyrestaurert

Stien er nå et flott landemerke som man kan se fra lang avstand.
Et skikkelig godt håndverk, med flotte steintrapper og fine rasteplasser langs med stien.

Turen opp til Skogshorn (1728 m.o.h) går på en nyrestaurert sti der det er tatt hensyn til våte myrpartier og erosjonsutsatt vegetasjon. Dette er gjort gjennom å drenere vann ut av stien, steinlegge bløte partier, bygge steintrapper og revegetere områder. I takt med en stadig økende mengde besøkende til Skogshorn vil også mer ekstremnedbør utgjør en utfordring som må tas på alvor.

Skogshornstigen-prosjektet

Prosjektet med å restaurere Skogshornstigen ble vedtatt av Hemsedal kommunestyre i 2016 og er nå sluttført gjennomført etter endt prosjektperiode (2017-2019). Totalkostnaden med prosjektet er cirka 2,5 millioner kr. Hemsedal Utmarksservice, Hemsedal turisttrafikklag og Hemsedal kommune har samarbeidet om gjennomføringen av prosjektet sammen med representanter fra grunneierne. Sherpaer fra Nepal har uført alt restaureringsarbeidet.

Stien hadde med årene blitt veldig slitt grunnet mye besøk, og grunnet stor snøsmelting og nedbør har vannet lagd dypere grøft og dårlig sti.

Derfor ble det i 2016 satt i gang et Skogshornprosjekt, som et samarbeid mellom kommunen, destinasjonsselskapet Hemsedal Turisttrafikklag og Hemsedal Utmarksservice, med god støtte fra Sparebank 1 stiftelsen Hallingdal & Valdres.

Etter befaring fra statens naturoppsyn og samarbeid med miljødirektoratet fikk man mange gode råd om hvordan man skulle oppgradere stien etter bærekraftprinsippet.

Man ønsket å tilrettelegge stien slik at den ble bedre å gå for folk flest og for at den skulle tåle økt bruk.

Med et budsjett på 2,5 millioner, skaffet en stein som ble flydd opp langs stien og det ble ansatt fire kunnskapsrike sherpaer fra Nepal (fra Stibyggerne AS).

Sherpaene flyttet stien opp fra grøftene, og ledet vannet en annen vei. Dette ble gjort ved å bygge fine steinlagde vannrenner og revegetering av tidligere sti. Oppover fjellet mot Skogshorn hvor det er mye rullestein, lagde de flotte steintrapper, for å gjøre stien tryggere og lettere å gå for de fleste. Alt er manuelt bygget og gravd ut for hånd.

Stien har også blitt bedre merket og skiltet (etter nasjonal standard, jfr. merkehåndboka) og det er tilrettelagt fine rasteplasser langs stien.

Målet med Skogshornprosjektet er å bevare stien best mulig, for flest mulig fornøyde gjester.

«Pust i bakken på veg til Skogshorn»

LHL- Hemsedal fikk gjennom søknad til Extrastiftelsen midler til å lage hvilesteder langs Skogshornstien. For noen vil det av ulike årsaker være krevende å ta turen til topps, og da vil flotte rasteplasser underveis være motivasjon nok til å komme seg ut naturen. I samarbeid med Hemsedal Utmarksservice og Hemsedal kommune er det laga 3 rasteplasser langs stien.

Ta vare på Skogshornstigen

Alle som tar turen til Skogshorn blir oppmodet til å ta med seg søppel og annet ved retur. Husk å følge oppmerka og definert sti-trase. Ved å gjøre det så unngår en utvidelse og mer slitasje på naturen rundt.

Kart
Kart av Skogshornstien
BQ5 Q9893
Starten av stien
Steintrapp og Skogshorn
Nye trapper
Trapp
Flott utsikt