Opprett konto

Logg inn for å lage din egen liste eller opprett en konto.

Har du allerede en konto?
En klok mann med navn Dag Evjenths sa en gang: "Sitt ikke inne når alt håp er ute", og hvordan bedre å hedre det løftet enn å dra ut i naturen for å jakte på Hemsedals mange vakre fossefall som gjemmer seg mellom dal og fjell? Her har du en oversikt over noen av Hemsedals mange nydelige fosser, både de kjente og kjære, samt noen lokale hemmeligheter.
Av: Isabel Eidhamar
5 min
Oppdatert 21 juni 2023

Rjukandefossen
Vår kanskje mest kjente foss er en favoritt av god grunn. Kun en liten kjøretur fra Hemsedal sentrum, eller en kort sykletur fra Tuv, finner du Rjukandefossen; en stor og kraftig foss hvor det til tider finnes vågale adrenalin-junkies som både balanserer på line, prøver zip-line eller stuper fra klipper litt nedenfor fossen. Ta turen.
Veibeskrivelse
Finn den ved å følge riksvei 52 mot Tuv, og videre retning Lærdal og hold utkikk etter skilt langs veien mot Rjukandefossen, parker bilen og følg stien til du hører fossen.

IMG 2325
Dji 0091 3
Hydnefossen ønsker deg velkommen til Hemsedal

Fekjanåene-fossen
Dalens nye 'Instagram-hotspot' har mye å by på og det turkise krystallklare vannet frister både store og små til å ta et dypp, spesielt på vakre sommerdager. Denne fossen har lenge vært en av Hemsedals beste lokale hemmeligheter, og den krever litt eventyrlyst fra de som søker den. Med andre ord; her må du lete litt. Men frykt ikke, med litt tålmodighet finner du den nok raskt, og da kan det godt tenkes det blir en ny favoritt-badeplass for deg også.
Veibeskrivelse
Følg panoramaveien mot Lykkja og ta av på grusveien skiltet mot Ulsåkstølen. Følg grusveien helt til den stopper, parker bilen og gå i retning Såta (eller for entusiastiske og lokalkjente topptur skikjørere; følg stien i retning Nibbi). Du krysser en liten bro over elven, og fortsetter ved stien. Det er ikke den første fossen du kommer til, så vær tålmodig og fortsett litt lengre opp, så er du der på null komma niks. Husk bomvei 50 nok.

Hydnefossen
Den første utsikten som møter deg når du kommer kjørende fra øst og en storfavoritt blant både turister og lokale, er Hydnefossen. Om vinteren våger tøffe klatrere seg opp i isen med isklatring, og om sommeren er det mange som velger å nyte matpakken sin på toppen av fossen på vei mot sin endelige destinasjon; Kjerringkjeften, Veslehødn eller Storehødn. For deg som ønsker en ekstra utfordring, klarer du finne veien til baksiden av fossen?
OBS. Krever tålmodighet, gode fjellvaner og varsom ferdsel.
Veibeskrivelse
Kjør i retning Gol. Etter ca. 9 km fra sentrum, ta til høyre til Torsetstølane/ avfallsmottaket. Ta til venstre i neste kryss og følg bomvei (NOK 50,-, kan betales med kort). Rett over skoggrensen, ta til høyre og kjør til veien stopper ved en stor parkering. For å se fossen fra oversiden, følg bratt blåmerket sti mot Veslehødn/ Storehødn.

I Hemsedal elsker vi å oppdage nye fosser. Du finner flotte fosser over hele fjellet, pakk sekken og ta en dagstur for å finne nye flotte fosser. Husk å tagge @hemsedalcom
Foss Trøimsåne mot Steget
En av mange fosser langs Trøimsåne

Lysebøttåne (bekk)
På vei opp mot Ranastøngji vandrer du langs denne lille fossen som baner seg vei nedover mot Hydalen. Den er mindre enn mange av sine forgjengere, men likevakker. Om du blir tørst på turen kan du smake det rene vannet, bare pass på at det er i bevegelse. Det ryktes at selveste Beyoncé bruker hudprodukter med vann fra Hemsedal, så kanskje det verdt et forsøk?
Veibeskrivelse
Fra Tuv, ta inn mot Grøndalen og til høyre opp Hydalsvegen (bomvei ca. NOK 60,-, kan betales med kort). Ved enden av Vavatn har veien en skarp høyresving (ved Vabuleino). Der er det en parkeringsplass og du vil se skilt mot Ranastøngji. Følg fin sti langs bekken.

Trøymsånefossen
Gjemt i skogen like ved Steget finner du den nydelige Trøymsånefossen med sin trolske sjarm. Den er ikke vanskelig å finne om du bare hører etter fossebulderet, så det er bare å gå ut å lete. Hvem vet, kanskje Huldra gjemmer seg i nærheten?
Veibeskrivelse
Følg Trøymsvegen, bak turistkontoret, ta til venstre ved låven og gå over elven. Følg asfaltvegen Kyrkjebønsvegen og høyre forbi Stavkirketomta til neste skilt og ta til høyre mot Steget. Alternativt kjør opp Kyrkjebønsvegen ved siden av Skogstad Hotell til skilt til Steget. Parker på grustaket lengre oppe. Fra oversiden av grustaket er det traktorvei/sti som er merket mot Steget. Lytt etter fossebulderet, så finner du fossen fort.

Slurpafossen
Du har kanskje vært på tur til Buaknuppen? Etter litt hard motbakke husker du kanskje den nydelige lille fossen som kastet seg utover fjellkanten? Hvis ikke, så er det på tide å ta turen. Slurpafossen er ikke stor, men omringet av markblomster og vakkert fjell med utsikt utover frodige og sjenerte Mørekvam, er den en severdighet vært et besøk.
Veibeskrivelse
Fra Tuv, ta til høyre mot Grøndalen. Ta deretter av til høyre (bomvei, ca. 40 kr kontant) mot Mørekvam og følg traktorvei (mulig å sykle). Følg stien mot Kljåen. Etter ca. 4 km tar stien av til høyre opp til Nevreskaret og ta av stien til venstre videre til toppen.

Last ned Hemsedal appen og finn fossene i telefonen din