Opprett konto

Logg inn for å lage din egen liste eller opprett en konto.

Har du allerede en konto?
Vi har ingen å miste , verken tilreisende eller lokale turfolk. Her kommer noen tips til hvordan du kan øke bevisstheten på trygger ferdsel på toppturer og offpiste kjøring i Hemsedal.
Av: Hanne
2 min
Oppdatert 29 mars 2023

Hemsedal er kjent som " Skandinavias Alper" og er ett topptur/offpiste-eldorado for mange. Skal du på topptur er det viktig og ha utstyret i orden før man legger ut på tur - spade, søkestang og skredsøker. Du og turfølget ditt må også trene på å bruke utstyret, slik at dere vet hvordan dere skal opptre hvis ulykken er ute eller en i turfølget blir tatt av skred. Det kan være krevende og ustabile forhold i fjellet og det er viktig å tilegne seg kunnskap om man skal ferdes i terreng som er brattere enn 30 grader og ikke gå i nærheten av skavler.

Vi anbefaler alle som er glad i å gå topptur/offpiste, å ta et skredkurs. Det øker både sikkerheten og turgleden.

Hemsedal har lokale sertifiserte guider, som kjenner fjellene våre godt. Fjellet kaller ved Jørgen Aamot har mange års erfaring. Jørgen har også utgitt boken "Toppturer i Hemsedal". Hemsedal Fjellsport kan også hjelpe til med guiding i fjellet. De har lokale guider som kjenner områdene omkring Hemsedal godt, og er vant med lokale variasjoner i både vær og føret. Med guide finner du også den beste snøen!

Gode tips og råd før du legger ut på tur:

  • Ta et skredkurs
  • Lær deg å bruke skredutstyret og tren sammen med turkamerater. Tren ofte.
  • Tilegn deg kunnskap om hva som er skredterreng, utløpssoner og terrengfeller, og hvilke vær- og føreforhold som kan gi skredfare og «skjulte farer» som vedvarende svake lag under snøen. Husk at de fleste skredulykker skjer ved faregrad 2 og 3, og grad 3 er dobbelt så høy faregrad som 2.
  • Bruk en sertifisert guide på de første turene
  • Bruk Varsom.no og Varsom-appen (tilgjengelig på App Store og på Google Play)
  • Unngå snøskred-terreng, spesielt når snøskredfaren er på nivå 3 eller høyere, eller når snøskredproblemet er "vedvarende svake lag". Det skaper ustabile og farlige forhold.
  • Hold avstand fra skavler
  • Vedvarende svake lag er ofte utfordrende også om våren, også i sydvendte fjellsider. Det arktisk-maritime snødekket i Norge kan være veldig forskjellig fra det typiske snødekket i alpene.
  • Topptur på ski i Norge foregår ofte i områder uten mobildekning og rekkevidde for redningsapparatet. Med andre ord må du legge opp til trygt turvalg og være stand til å utøve kameratredning i turfølget. Tiden er svært knapp om du eller turfølget blir tatt av skred.
  • Sjekk alltid at du har nok batterikapasitet i skredsøkeren før turen starter og sjekk at alle sender/mottagere gir signal. Dette kalles kameratsjekk og skal gjøres før hver tur starter.

Vi oppfordrer alle gjester til å sjekke Varsom.no før man legger ut på tur og følg med på været på yr.no

Check todays avalanche forecast turversjon trykk