Opprett konto

Logg inn for å lage din egen liste eller opprett en konto.

Har du allerede en konto?
Vi har ingen å miste , verken tilreisende eller lokale turfolk. Her kommer noen tips til hvordan du kan øke bevisstheten på trygger ferdsel på toppturer og offpiste kjøring i Hemsedal.
Av: Hanne
2 min
Oppdatert 04 januar 2023

Hemsedal er kjent som " Skandinavias Alper" og er ett topptur/offpiste-eldorado for mange. Skal du på topptur er det viktig og ha utstyret i orden før man legger ut på tur - spade, søkestang og skredsøker. Du og turfølget ditt må også trene på å bruke utstyret, slik at dere vet hvordan dere skal opptre hvis ulykken er ute eller en i turfølget blir tatt av skred. Det kan være krevende og ustabile forhold i fjellet og det er viktig å tilegne seg kunnskap om man skal ferdes i terreng som er brattere enn 30 grader og ikke gå i nærheten av skavler.

Vi anbefaler alle som er glad i å gå topptur/offpiste, å ta et skredkurs. Det øker både sikkerheten og turgleden.

Hemsedal har lokale sertifiserte guider, som kjenner fjellene våre godt. Fjellsentralen ved Jørgen Aamot har mange års erfaring. Jørgen har også utgitt boken "Toppturer i Hemsedal". Hemsedal Fjellsport kan også hjelpe til med guiding i fjellet. De har lokale guider som kjenner områdene omkring Hemsedal godt, og er vant med lokale variasjoner i både vær og føret. Med guide finner du også den beste snøen!

Gode tips og råd før du legger ut på tur:

  • Ta et skredkurs
  • Lær deg å bruke skredutstyret og tren sammen med turkamerater. Tren ofte.
  • Tilegn deg kunnskap om hva som er skredterreng, utløpssoner og terrengfeller, og hvilke vær- og føreforhold som kan gi skredfare og «skjulte farer» som vedvarende svake lag under snøen. Husk at de fleste skredulykker skjer ved faregrad 2 og 3, og grad 3 er dobbelt så høy faregrad som 2.
  • Bruk en sertifisert guide på de første turene
  • Bruk Varsom.no og Varsom-appen (tilgjengelig på App Store og på Google Play)
  • Unngå snøskred-terreng, spesielt når snøskredfaren er på nivå 3 eller høyere, eller når snøskredproblemet er "vedvarende svake lag". Det skaper ustabile og farlige forhold.
  • Hold avstand fra skavler
  • Vedvarende svake lag er ofte utfordrende også om våren, også i sydvendte fjellsider. Det arktisk-maritime snødekket i Norge kan være veldig forskjellig fra det typiske snødekket i alpene.
  • Topptur på ski i Norge foregår ofte i områder uten mobildekning og rekkevidde for redningsapparatet. Med andre ord må du legge opp til trygt turvalg og være stand til å utøve kameratredning i turfølget. Tiden er svært knapp om du eller turfølget blir tatt av skred.
  • Sjekk alltid at du har nok batterikapasitet i skredsøkeren før turen starter og sjekk at alle sender/mottagere gir signal. Dette kalles kameratsjekk og skal gjøres før hver tur starter.

Vi oppfordrer alle gjester til å sjekke Varsom.no før man legger ut på tur og følg med på været på yr.no

Check todays avalanche forecast turversjon trykk