Opprett konto

Logg inn for å lage din egen liste eller opprett en konto.

Har du allerede en konto?
Hemsedal, kjent som "Skandinavias Alper", er et paradis for entusiaster av topptur og offpiste kjøring. Med sine mektige fjell og uendelige muligheter er det lett å forstå tiltrekningen. Men med eventyret kommer også risikoen, og vi har ingen å miste. Enten du er en lokal skiløper eller en tilreisende, er din sikkerhet av største betydning.
Av: Katarina
4 min
Oppdatert 03 april 2024

Her er noen tips og anbefalinger til deg som skal ut på fjellet på topptur eller en offpisttur ut fra et av våre skisenter.

Forbered deg med riktig utstyr Før du vurderer å sette foten på fjellet, sørg for at du har nødvendig skredutstyr: en spade, søkestang og skredsøker. Men det holder ikke bare å ha utstyret; du og turfølget ditt må også være kyndige i bruken av det. Regelmessig trening med utstyret er essensielt for å vite hva du skal gjøre hvis noe går galt.

Kunnskap er nøkkelen Det er ikke bare snøen under føttene dine som er viktig, men også den kunnskapen du har. Skal du ferdes i terreng som er brattere enn 30 grader eller gå nær skavler, må du forstå risikoen. Vi oppfordrer alle til å delta i et skredkurs, noe som ikke bare vil øke sikkerheten men også forsterke turgleden. Du kan i tillegg trene i SkiStar sitt treneingsanlegg for skredsøkere som du finner på toppen av Hollvin Express.

Lokalkunnskap kan være livreddende Selv om du er en erfaren turgåer, er lokal kunnskap uvurderlig. Hemsedal har en rekke sertifiserte guider som kjenner fjellene som sin egen lomme. Tilbydere som Fjellet kaller ved Jørgen Aamot, Hemsedal Mountain Guides, Hemsedal Fjellsport og Tindeliv med flere kan gi deg innsikt i lokale forhold, skjulte farer og selvfølgelig de beste stedene for uforglemmelig topptur opplevelse. Her under lister vi våre guider så du enkelt kan klikke deg inn og ta kontakt med den som du tenker passer deg best.

Digitale hjelpemidler Moderne teknologi har også gitt oss verdifulle verktøy for å forberede og hjelpe oss. Apper og nettsider som Varsom og Yr.no gir oppdateringer på vær og råd om skredfare. Men, som alltid, husk at teknologi ikke erstatter sunn fornuft eller erfaring.

Vær observant Selv med all denne forberedelsen, kan uventede forhold og farer oppstå. Dette kan inkludere alt fra plutselige værforandringer til vedvarende svake lag under snøen. Det er viktig å konstant være bevisst og vurdere situasjonen når du er på fjellet.

Beredskap er alt Topptur i Norge kan ofte føre deg til steder uten mobildekning eller utenfor rekkevidde for nødapparatet. Dette betyr at du og gruppen din må være forberedt på å ta raske beslutninger og utføre kameratredning om nødvendig. Og husk: sjekk alltid skredsøkeren før turen starter.

Hemsedal tilbyr noen av de mest spennende og givende skiterrengene i Skandinavia. Men med den store gleden kommer et stort ansvar. Før du legger ut på eventyr, ta deg tid til å forberede deg, skaffe deg kunnskap, og alltid, alltid prioritere sikkerhet. Vi har ingen å miste, verken tilreisende eller lokale turfolk. Trygg ferdsel i fjellet er en glede alle fortjener å oppleve.

Les vår artikkel om topptur