Opprett konto

Logg inn for å lage din egen liste eller opprett en konto.

Har du allerede en konto?
Velkommen til Skandinavias Alper! Vi liker alle å ferdes i fjellet og når vi er ute på tur så har vi også respekt for naturen, men det er mye å tenke på, sommer som vinter, når man er på tur. Her under finner du både fjellvettregler og andre tips som du kan tenke på når du er på tur i Hemsedal.
C94 A7156
Topptur er opptur

Hemsedal - Skandinavias alper

I Hemsedal har vi alt fra høye fjell til dype daler og mange vann og elver. En utfordring med det og sikkerhet på fjellet er at vi har alt fra skredfarlig terreng til islagte vann og fosser som man må vurdere nøye før man går på tur eller klatrer.

Snøen begynner som oftest å komme i starten av oktober og stien du gikk på i sommer kan nå være glatt og det er risiko for å falle. Isen på vann legger seg til vanlig i november, og her må du gjennom vinteren følge med på vann som har regulert vannstand, når mengden vann endrer seg blir isen usikrere å gå på.

En annen ting som er viktig å huske er at været skifter fort i fjellet. Det kan være stor forskjell på været nede i dalføret og på fjellet. Les mer om værtegn og å kunne lese dem her under.

Vi har gjort livet til deg som elsker livet på fjellet litt enklere med flere artikler som kan hjelpe deg å få en fantastisk dag i Hemsedal.
Vi har artikkel om Tryggere ferdsel på topptur, Toppturer i Hemsedal, Skredkurs og hvem som tilbyr det og en liten artikkel om når du tar med hunden din på tur.

Båndtvang - se mer om forskriften lenger ned i artikkelen.

Topptur a Harahorn

Fjellvettreglene

Fjellvett handler om at den enkelte har kunnskap til å ta ansvar for seg selv på tur. Det handler også om å ha overskudd til å hjelpe andre som skulle trenge det.

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går
  2. Tilpass turen etter evne og forhold
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre
  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is
  7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

Les mer om fjellvettreglene og hva hver punkt betyr på dnt.no

0 T2 A8428

Kommunen har vedteke Lokal forskrift om bandtvang.

I sentrumsområda er det i hovudsak §§3 og 4 som gjeld:§ 3.Bandtvang i område av omsyn til menneske
Hemsedal kommune har bandtvang i dalløypene heile skisesongen. Dalløypene er definert som skiløype frå Gravset til Feten, Torsetrunden, Solløypa, Knuteløypa og Liorunden. Hemsedal kommune har også bandtvang i skianlegget i Totteskogen og 750 m, 1,2,3,5 og 8 km løypene på Gravset heile skisesongen. Hemsedal kommune har også bandtvang i alle maskinpreparerte skiløyper i jul, vinterferie og påske. Bandtvang vert då gjeldande i tidsrommet f.o.m. 24. desember t.o.m. 2. januar, i vinterferieveker f.o.m. 20. februar t.o.m. 10. mars og laurdag før palmesundag t.o.m. 2. påskedag. Dersom hund er med skal hunden ikkje vera til hinder for andre brukarar.
Det er bandtvang heile året i tettstader, område med bustad, område regulert til offentleg formål, på kyrkjegardar og tilrettelagte friluftsområde.

§ 4.Avgjerder om ro og hygiene
I tettbygde strøk skal hund verte passa utandørs, slik at den ikkje forstyrrar nabolaget med vedvarande støy.
Hundehaldar pliktar å fjerne avføring som hunden legg att i tettbygd strøk, langs offentleg veg, idrettsanlegg, skiløype og tilrettelagt friluftsområde, eller i andre område som er tilgjengeleg for allmenn ferdsel i tettbygd strøk.

Mer informasjon om båndtvang og hundehold finner du i lokal forskrift.

Parkering

Vi ønsker at alle våre gjester og innbyggere bruker fjellene i Hemsedal, og vi ser at stadig flere drar ut på tur. Dette kan også skape noen utfordringer, spesielt i forhold til parkering på de mest "kjente" plassene.

Vi ønsker derfor at en tenker på dette:

  • Parkerer på anvist sted på en måte som gjør at flest mulig får plass.
  • Pass på å ikke parkere langs veier eller andre steder som hindrer brøyting, nyttekjøring og utrykningskjøretøy
  • Parkering er som regel avgiftsbelagt, enten med bom/bomkasse eller elektronisk betalingsløsning/vipps. Betalingen dekker brøyting og tilrettelegging - noe vi skifolk nyter godt av.

Videre er det vanlig skikk og bruk som gjelder. Mange av turene går i nærheten av gårdsbruk, støler med innmark gjerder og grinder.

  • Vennligst legg spor i god avstand til hus og andre bygninger
  • Lukk igjen grinder
  • Ikke tråkk ned gjerder.

Urørt snø er ferskvare og et knapphetsgode! Legg sporene dine, både opp og ned, med tanke på at flere skal få oppleve det samme som deg.

Husk å sjekk værvarsel og skredfare! Velg ferd etter evne og sørg for at du tar bevisste valg som gjør at du kan oppleve det du ønsker i dag også i morgen. Ved ulykke må turfølget være forberedt med gode ferdigheter og riktig utstyr, les mer i vår artikkel om "Tryggere ferdsel".

Hva skal jeg gjør hvis jeg må på do når jeg er på tur? Her er noen tips:

  • Gå et langt stykke unna sti og vei og finn en usjenert doplass.
  • Grav et dohull som er dypt nok, minst 15 cm. Dekk til hullet når du er ferdig.
  • Flagrende dopapirtørk ønsker ingen å se, så ta med fyrstikker og tenn på papiret etter du er ferdig. Askelaget oppå kabelen din lar du bare ligge. Det hjelper til med nedbrytinga. Husk å dekk over.
  • Hvis du ikke brenner opp dopapiret så anbefaler vi å ta med en hundepose som du kan putte dopapir, våtserviett og ev. avføring i.
  • Husk å ta med dopapir og våtservietter hjem, bruk hundepose til dette.
  • Hygiene er viktig også når du er på tur. Etter dobesøket er det greit å ha håndsåpe eller antibac lett tilgjengelig.

Husk også å plukke opp etter hunden din, når dere er på tur og ta med posen til nærmeste søppel bøtt.

KAT 6118

Værtolkning i Hemsedal og Norge

I Hemsedal gir været oss viktige signaler om hva som kan komme i løpet av de neste timene og dagene. Å forstå de naturlige værtegnene kan være en nyttig ferdighet når du er ute i fjellet. Her er noen lokale værtegn å være oppmerksom på:

  • Lysforhold: Endringer i lysforholdene, som plutselig økt snøføyke på fjelltoppene eller mørke skyer som raskt nærmer seg, kan indikere kommende værendringer.
  • «Når skodda legger seg i dalbunnen, blir det en god dag» Tåke kan dannes i dalbunnen, spesielt om høsten. Denne tåken dannes når kald luft fra fjellene renner ned i dalen og møter fuktighet fra elver. Tåken løser seg vanligvis opp når solen begynner å varme opp om morgenen, men om høst og vinter kan den bli liggende hele dagen om det ikke blir varmt nok.

  • Ring rundt sola: En ring rundt sola, eller andre optiske fenomener som bisoler og værsoler, kan indikere at et nedbørsområde er på vei. Dette kan bety regn eller snø, avhengig av årstiden.
  • Skyutvikling: «Når sola skinner på vestansky, blir det regn før kvelden» Hvis det ved soloppgang observeres at sola skinner på skyer som ligger i vest, kan dette være et synlig tegn på at et større skyområde ligger under horisonten og er på vei østover. I løpet av noen timer trekker skyene over hele himmelen. Sola forsvinner og det kommer nedbør før kvelden. «Skyer på himmelen en lummer sommerdag gir en byge før kvelden» Sommerstid kan ofte skyer danne seg og utvikle seg til regnbygeskyer når kvelden kommer. Ustabil atmosfære kan føre til regnbyger, mens stabilisering av atmosfæren kan gi tørt vær.
  • «Når Oksen tek på seg sin hatt, blæs det innyver den heile natt» Legger det seg en «hatt» over en fjelltopp, er det et tegn på at det er fuktig luft i høyere luftlag. Øker skymengden, slik at hatten vokser og kanskje blir et sammenhengende skylag, kan dette tyde på at et nedbørområde er på vei.
  • Om vinteren sier man ofte i Hemsedal at nedbør vil vi ha fra øst fordi da blir det mye snø, fra vest blir den våt og det kommer ikke så mye.
  • Svalenes atferd: Svalene flyr lavt når dårlig vær er i vente, da de jager insekter som er følsomme for fuktighet. Derfor kan du se svalene fly lavere før nedbør inntreffer.

For å oppleve Hemsedal på sitt beste, er det lurt å følge med på lokale værtegn og bruke denne kunnskapen til din fordel når du planlegger utendørsaktiviteter. Været kan endre seg raskt i fjellene, så være forberedt og nyt den vakre naturen på en trygg måte.

På værtjenesten Windy.com kan du følge med på vindsystemer over hele verden.