Opprett konto

Logg inn for å lage din egen liste eller opprett en konto.

Har du allerede en konto?

Hydnefossen

Vanskelighetsgrad:
Lengde: 0.1km
Varighet: 0t
Høydemeter: 0m

Bilder

Hydnefossen
Hydnefossen

Oversikt

Det første en isklatrer legger merke til i Hemsedal er Hydnefossen med over 200 m fritt fall. I Norge har Hydnefossen posisjon som en av landets absolutte isklassikere og blir fremdeles regnet som et karstykke man bør oppleve.

Teknikk
Erfaring
Høyeste punkt
1156m
Laveste punkt
885m
Start koordinater
60.811598, 8.620706

Beste måneder

jan
feb
mar
apr
Mai
jun
jul
aug
sep
Okt
nov
Des

Hvordan komme seg frem

Hydnefossen ligger på venstre side av rv 52 når du kommer fra Gol. Du tar av mot Avfallsanlegget Langeset og parkerer under fossen. 

Parkering

Parkerer under fossen. 

Sikkerhet

Anbefaler å kjøpe boken Hemsedal Ice som du finner på Hemsedal Turistkonter, Moh Sport og online. 

Anbefaler å booke inn en klatreguide hvis du ikke har klatre her tidligere. 

Beskrivelse

"Dette er en av de mest klassiske fossene i Norge. Fantastisk jevn og bratt klatring i tre lange taulengder, med muligheter for mange vanskelige varianter. Fossen er enorm og like bred som høy.

1000 forskjellige rutevalg, alt like bratt og fint. «The line of least resistance» går på midten, her begynner fossen med en svær kone av is, ca 20 meter høy. Masse formasjoner i isen byr på gode standplasser.

På venstre og høyre side av fossen kan man klatre bratt is nesten helt til topps. En ikke så liten bonus er fantastisk sollys som treffer isen tidlig på morgen i ca en time.

På grunn av en skavel på toppen av fossen kan det være lurt å snu under denne. Man kan gå rundt til venstre, men dette ser unødvendig vanskelig ut.

Bedre å drille billy-bobs fra toppen av ruta. Hydnefossen ser man tydelig fra riksveien. Ta av over elven ved Langeset etter Ulsåk og parker så nærme fossen som mulig (fin parkering).

Anmarsjen tar ca en time, legg på en time til hvis det er mye snø, og ikke noen spor fra andre klatrere. Fossen ble gått første gang av Marius Morstad og Choe Brooks, så tidlig som i 1979.

Hydnefossen har et ufortjent rykte for å være veldig krevende, men er det gode isforhold er dette en fin foss som mange burde klatre. "*
* Tekst av Jon Hakåssveen fra norsk-klatring.no