Opprett konto

Logg inn for å lage din egen liste eller opprett en konto.

Har du allerede en konto?
Startup Extreme er en internasjonal arena hvor vi inviterer verden til å møte norske selskaper, dele kompetanse, bygge relasjoner, diskutere viktige temaer og koble Norge på verden. Startup Norway står bak Startup Extreme, og har siden 2010 jobbet med å bygge et sterkt norsk økosystem. Det er viktig også lokalt for å skape nye arbeidsplasser. Startup Norway jobber i de fleste norske regioner, med programmer og arrangementer for å inspirere og utdanne neste generasjon gründere, investorer og næringsliv, forklarer Mette Kvåle, Head of Events på Startup Norway.
Av: Fjellnytt
5 min
Oppdatert 06 mars 2023

Hvorfor ble Startup Extreme i sin tid etablert?

Vi ønsket å sette det norske startup økosystemet på det internasjonale startupkartet, sier Knut Wien, Co-founder og en av to eiere av Startup Norway.

Vi visste om en lang rekke startups i Norge som vi mente burde hatt bedre kontakt med internasjonale investorer, deres kompetanse, nettverk og kapital. Vi mente at det beste vi kunne gjøre var å lage en internasjonalt anerkjent startup-konferanse, som ville trekke besøkende, og skape oppmerksomhet rundt de norske gründerhistoriene vi kjente til.

Løsningen ble å spille på norsk natur og kultur, og lage et annerledes startupevent. Startup Extreme har blitt en arena som tiltrekker seg besøkende fra hele verden.

Gjennom “Networking the Norwegian way” med aktiviteter og allværsjakke, kan gründere møte erfarne mentorer som kan gi veiledning og råd om hvordan man skal lykkes i det tøffe gründermiljøet. Interessen fra investorerene er stor, og vi har alt solgt mange billetter både i og utenfor Norge.

Ekstremaktivitetene deltakerne er med på og relasjonene som skapes rundt bålpannen, i skibakken og i arenaen kan også hjelpe gründere med å bygge tillit, kjennskap og relasjoner med andre aktører. Dette gjør at gründere får tilgang til nye muligheter og ressurser, og bidrar til at de blir mer synlige og tilgjengelige.

Vi har tatt en prat med tidligere deltakere, og speakers for årets Startup Extreme. Både styrelederen, investoren, grunderen og ordføreren kan du lese mer om og møte i april!

Anita Krohn Traaseth - styreleder

Hvorfor skal man delta på SX?

Er man opptatt av hva som rører seg og kommer i fremtiden, å ta tempen på start-up miljøet, både i Norge og internasjonalt – ja, da bør deltagelse på SX i Hemsedal være en selvfølge.

Hva har du fått ut av å delta på SX?

Mye. Først og fremst treffer jeg «alle» på ett sted, både norske og internasjonale oppstartsselskaper, store konsern, investorer, inkubatorer, virkemiddelaktører - alle er der. Jeg får oppdatering på oppstartsselskaper jeg har fulgt i mange år, som nå har blitt vekstselskaper – og det er en rekke gode foredrag/pitches rundt helt nye ting.

Hva ser du mest frem til med årets event?

Jeg tror jeg skal få med meg mye av programmet i år, har også lagt flere av styremøtene til SX. Du ser meg nok ikke i skibakken, men kanskje blir det kaffesmaking og gode samtaler i solveggen.

Hvilke muligheter mener du lokalmiljøet kan dra nytte av å ha Norges største startup event på lang sikt?

Det er et kinderegg. Omdømme nasjonalt og internasjonalt. Lokalt engasjement og deltagelse. Nye forretningsmuligheter.

Jon Kåre Stene - partner og Co-founder av Skyfall Ventures og tidligere Co-founder og CEO i oda.com.

Hva er fremgangsmåten for å bli en investor enten på deltid eller heltid?

Et utgangspunkt er jo at man har midler å investere, enten egne eller at man har fått tillit til å investere på vegne av andre. Skal man få tillit som forvalter av andres midler krever det nok at man kan vise til både å ha gjort en rekke gode investeringer over tid, har god tilgang til de rette investeringene og viser til en evne å velge de rette investeringene. Som du ser kommer mye av dette av erfaring og det å ha vært involvert over tid, så de beste tipsene til de som ønsker eksponering mot startups er å søke de miljøene som jobber med startups i tidlig fase, være seg Startup Norway, Mesh, StartupLab, Shifter o.l. I tillegg tror jeg det kan være lærerikt å investere via tidligfase fond, for å lære mer om hvordan disse tenker og jobber.

Veien fra Co-founder av ODA til Co-founder av Skyfall Ventures, hva er de største fordelene ved å ha vært på begge sider av bordet?

Jeg er ikke den første og helt sikkert ikke den siste gründer som har blitt startupinvestor og jeg føler det er flere fordeler jeg drar med meg. Et viktig aspekt for meg er referansegrunnlaget jeg har fått fra å jobbe i et sterkt team, som har fått til noe. Hva er kjennetegnet med dette teamet og andre superteam vi har investert i og jobbet med og hvordan kjenner vi igjen det i nye investeringscase. En annen fordel ved å ha sittet på andre siden av bordet knytter seg til det emosjonelle og relasjonsmessige med å hente penger og forholde seg til investorer. Jeg vet hva slags drømmeinvestor jeg ville ha hatt som gründer og så prøver jeg å etterleve det som investor. Den siste fordelen jeg vil trekke frem er knyttet til min erfaring med å være med på å bygge selskap og organisasjon. Det er utrolig hvor mye generisk det er å bygge selskap helt uavhengig av type. Den erfaringen gjør oss attraktive som investor for de gjeveste selskapene.

Hva er fordelen med å ha et slikt event (SX) i lokalmiljøet og hvorfor bør folk komme?

Hemsedal er et fantastisk sted med storslått natur som byr på opplevelser man aldri glemmer. Samtidig trekker SX et publikum med både særdeles flinke mennesker, men også mennesker som tør å pushe grenser, gjøre ting andre ikke har gjort før, ofte for å gjøre verden til et bedre sted. Dette er mennesker man kan lære mye av, men også mennesker på jakt etter nye relasjoner som kan bidra på en reise. Sånn sett er SX en fantastisk mulighet til å lære mange ting samt møte nye mennesker. Med rammene rundt SX skal man ikke se bort i fra at man klarer å gi Hemsedal et spesielt rom i gjestenes sjel :)

Kan du gi et lite hint om hva man kan forvente å høre om fra deg på scenen?

Vi står ovenfor en rekke massive problemer i dag som samlet sett utgjør større utfordringer enn hva vi har sett siden 2. verdenskrig. Jeg tror startups og teknologi er svaret på hvordan man skal løse mange av disse problemene, og at det aldri har vært viktigere å legge til rette for de menneskene og selskapene som nå skal ut på månereiser. Jeg tror Norge som nasjon både har en plikt (som rik oljenasjon), at vi må (for å ha noe å gjøre etter olja) og kan skape internasjonale suksesser på løpende bånd (som vi skaper OL gull og idrettsstjerner). Et økosystem som skaper verdensmestere og månelander «the Norwegian way” er hva jeg brenner for og vil bidra til i årene fremover. Og intet sted er bedre å få meg seg folk på en slik misjon enn på Startup Extreme i Hemsedal.

Bjørn Holte er lokal seriegrunder med stor internasjonal vekst, og skal være speaker på eventet “Tenk nært og drøm stort” som er for lokale og hyttefolk i kommunene i Hallingdal onsdag 26. april fra kl 11-15.

Bjørn flyttet tilbake til Hemsedal sammen med konen sin Erin Eriksson. Når Bjørn fikk være ute i naturen og stå på snowboard tok det ikke lang tid før han kom på et nytt prosjekt - nemlig Hedgehog Dryer.

Hemsedal har et vanvittig bra nettverk av flinke folk, det er en liten plass med et veldig profesjonelt nettverk. Her er det reklamebyrå, videografer, tech spesialister, salgskompetanse og alt det man trenger for å starte selskap, sier Bjørn.

Hedgehog Dryer har tidligere vunnet anerkjente Red Dot Award og MUSE Design award i USA. I høst ble de også pre-kvalifisert til LOWES som er som et gigantisk Maxbo med 2200 butikker over hele landet.

Jeg syns Startup Extreme er et fantastisk bra event. Jeg har deltatt på det meste av slike investorevent og konferanser og det meste er tørt som never.

Bjørns tre gode grunner til å komme på Startup Extreme:

Nettverk. Det mest unike er nettverket du bygger med ulike selskaper som har samme utfordringer. Kunnskap og relevant erfaring er det viktigste for å lykkes.

Penger. Investorer, banker og IN. Her møter du det som kryper og går av investorer i Norge, samt banker og Innovasjon Norge som gjør Norge til en av de enkleste plassene økonomisk å starte et firma.

Gøy. Å ha det gøy sammen. Skal du bygge gode relasjoner med investorer og firma så er det ikke nok å snakke om hvilken bil du kjører, designer veske, størrelsen på huset og adresse på Snarøya.

Hemsedal har som mål å bli et vekststed for startups, vi har snakket med ordfører Pål Rørby for å få vite mer om det og om Startup Extreme.

Hvorfor er det viktig for Hemsedal å legge til rette for å være et vekststed for startups?

Det er viktig å legge til rette for et bredere næringsliv og for framtidens nye næringsliv. Hemsedal er en liten kommune med et stort reiseliv, bygg og anleggsbransje og mange som jobber innenfor detaljhandel og service. Så det at Hemsedal får et bredere næringsliv og kan tiltrekke seg startups som både kan gi helårs arbeidsplasser og andre næringer er veldig viktig for oss.

Hvordan gir kommunen hjelp og støtte til gründere?

For det første planlegger vi nå og gjør det mer tilgjengelig for tilflyttere å få seg egen bolig. For det andre er det satsingen på fiber, for vi tror at mye av morgendagens gründervirksomhet vil skje innenfor digitaliseringsverden og teknologi. Vi satser på å gi mye penger og veiledning til gründere, og har et næringsfond som promoterer å kunne gi gründeren noe støtte i de aller første innledende fasene i en gründerreise. I tillegg jobber Hemsedal veldig aktivt med resten av Hallingdal for å styrke etablerertjeneste, Næringshage og veiledning, og har i mange år kjørt et Startup Hallingdal for å prøve og bistå de gode ideene som spirer og gror rundt i hele Hallingdal og i Hemsedal.

Hva gleder du deg til på SX 2023?

Jeg gleder meg til å vise fram Hemsedal og være vertskap for et så profesjonelt og gjennomført arrangement som Startup Extreme. Jeg har vært på scenen og som deltaker på ganske mange sånne typer eventer, men maken til profesjonell gjennomføring og strømlinjeformet produksjon og energi har ikke jeg vært borti før. Det er det jeg gleder meg mest til.

PA è L
Ordfører Pål Rørby
Mette Kva èle
Mette Kvåle, Head of Events på Startup Norway.