Opprett konto

Logg inn for å lage din egen liste eller opprett en konto.

Har du allerede en konto?
Hemsedals egen ridder har gått bort. Lørdag 2 desember sovnet Ingrid stille inn, 95 år gammel, med familien rundt seg.
Av: Inger Lund Hutchinson
2 min
Oppdatert 05 desember 2023

Lørdag 18.09.21 var en stor dag i Hemsedal, og ikke minst for langrennsidretten. Hemsedølen Ingrid Wigernæs fikk utmerkelsen Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs orden. En flott og symbolrik statue av Wigernæs og barnebarnet ble også avduket.

Den største pioneren for norsk kvinnelangrenn

At en Hemsedøl mottar denne utmerkelsen er stort. Ingrid har banet spor for alle jenter som har kommet i sporet etter henne og på lørdag stod hun i Hemsedal sentrum og fikk denne gjeve prisen foran familie, sambygdinger, idrettspresident og stortingspresident kledd opp i skiklær og bunader.

Høytidelig avduking av statue

Å få en statue plassert i Hemsedal blir ekstra spesielt når det er av en vintersportlegende som Ingrid Wigernæs. Og det er ikke kun for idrettsprestasjonene hennes, men det hun gjorde for Norge og kvinnelangrenn. Ingrid og jentut'n hadde, og har fortsatt stor betydning for sporten.

I Norge er hun den femte kvinnelige idrettsutøveren som får sin egen statue. For Ingrid Wigernæs var det aldri et ønske om å få en statue av seg selv på en sokkel, det var mer i hennes stil å bli satt i en situasjon med barnebarnet i sporet bak, med all den symbolikk det inneholder. Skulptør Merete Sejersted Bødtker har laget statuen, med mange ildsjeler i ryggen.

Den flotte skulpturen står ved siden av kommunehuset i Hemsedal og vi håper at både hemsedøler og besøkende setter stor pris på denne.


«Å vinne gull betyr bare at du har fått drive med noe egoistisk over tid»
Bilde 18 09 2021 13 19 18
Ingrid Wigernæs og barnebarnet Ingrid
Bilde 18 09 2021 14 05 35
Foto: Christoffer Fausko