Opprett konto

Logg inn for å lage din egen liste eller opprett en konto.

Har du allerede en konto?
I Hemsedal er vi beriket med mektige fjell, kraftfulle fosser, tett skog og åpne landskap og for mange er denne flotte naturen en stor lekeplass. Noen tar derimot leken litt mer alvorlig og utnytter naturens variasjon til å mette konkurranselysten deres. Noen av de er deltakerne i multisportkonkurransen AIM Challenge, der lag på 2 personer skal samle så mange poster som mulig på 6 timer. Noen går for å samle alle, men (spoiler alert) det er ikke mulig.
Av Henriette
10 min
Oppdatert 10 august 2022

AIM Challenge kom for første gang til Hemsedal i 2004 og selve konkurransen ble i sin tid inspirert av Camel Trophy konkurransen og utviklet av Lisa Nordlind, som deltok i Camel Trophy noen år tidligere. Hun jobbet i skipatruljen i Hemsedal i over 10 år og kjenner derfor Hemsedal godt. Hun ønsket å utvikle en konkurranse, som er for alle og ønsker alle nivåer velkommen og derfor ble den også AIM Challenge kjapt veldig populær og konkurransen ble i 2009 utvidet til svenske Lindvallen. I 2019 tok Marcus Andersson over som arrangør og hadde store planer om å utvide til flere plasser, men da kom Kong Korona og satte en stopper for det. Dette stoppet i midlertidig ikke skåningen, som har store evner til å lage lemonade når livet gir han sitroner. Han utviklet kjapt koronavennlige konsepter og ventet tålmodig på at tiltakene rundt arrangement lettet igjen. I 2020 var det mulig å gjennomføre AIM i Hemsedal med 200 deltakere og i år har både AIM i Lindvallen og i Ulricehamn blitt gjennomført med over 300 deltakere på hver konkurranse. I Hemsedal står Marcus og gjengen klar 3. september og her forventes også stort oppmøte. Marcus gleder seg over at konkurransen er tilbake som pre pandemi og vet hvor mye det betyr for deltakeren å ha en konkurranse som AIM å se frem mot. "Jeg tror det er viktigere enn noen gang å ha en lavterskelkonkurranse som AIM å trene seg opp til. I AIM kan du satse på elitenivå eller bare ha moro med lagkameraten din, men det å ha noe å trene til er for mange en motiverende faktor". Han ser at konkurransen med 200 deltakere i fjor ble en suksess men det var mange på venteliste, så han håper det blir åpnet opp for flere deltakere.

"Jeg tror det er viktigere enn noen gang å ha en lavterskel konkurranse som AIM å trene seg opp til. I AIM kan du satse på elite nivå eller bare ha moro med lagkameraten din, men det å ha noe å trene til er for mange en motiverende faktor"
AIM Challange Hemsedal C Anki Grothe 030
Å planlegge ruten er en viktig del av konkurransen

I skrivende stund venter Marcus på nye lettelser fra den norske regjering, men slik alt ser ut nå blir det konkurranse i Lindvallen og Ulricehamn i år. I fjor forsøkte Marcus å utvide konkurransen til Ulricehamn i Sverige, men pga. restriksjoner var det vanskelig å gjennomføre. AIM i Ulricehamn ble utsatt til mai 2021, men måtte utsettes ytterligere. Pr. dags dato er det planlagt å gjennomføre konkurransen i oktober, mens AIM i Lindvallen er 7. august.

Lindvallen ligger i Sälen som er et kjent skisportsted blant svenske folket, men selv om det finnes alpine skiløyper er ikke fjellet så bratt som i Hemsedal. Det merkes på deltakerne at den råeste naturen og de tøffeste forholdene finner du i Hemsedal. "Er du ikke vant med okkupert terreng og mestrer avansert stisykling kan Hemsedal bli en kjempe utfordring" sier Marcus. Reglen er at du må ha med sykkel når du starter og når du kommer i mål, men mange som er skikkelig bra på fjelløping dropper syklingen etter hvert når de ser kartet ved startlinjen. For noen er det en fordel å vær bra på terrengsykling, for andre er det bedre med løping. Deltakerne får først se på kartet når starten har gått og kan derfor ikke planlegge ruten i forveien, så her gjelder det å tenke kjapt og lure ut den beste ruten for å samle flest poster. Feil planlegging kan gi katastrofale følger og påvirke resultatet betydelig. Etter konkurransen er det frivillig bankett og premieutdeling på Lodgen Spiseri i Alpin Lodge. "Banketten er veldig populær i Hemsedal. Kombinasjonen av tøffe forhold og den koselige stemningen på banketten gir den perfekte avslutningen på 6 røffe timer i terrenget". De som kjenner Hemsedal vet at folket i den vakre dalen ikke er bleke for en velfortjent sammenkomst - enten det er afterski, afterbike eller after AIM.

"Kombinasjonen av tøffe forhold og den koselige stemningen på banketten gir den perfekte avslutningen på 6 røffe timer i terrenget"

For AIM konkurransen er ikke for sarte sjeler for å si det mildt. Ikke nok med at du må kunne tåle al slags vær (bare spør deltakerne fra 2019 i Hemsedal), du må også kunne løpe, sykle, klatre, padle, svømme, velte, hoppe og kort sagt; være et lekebarn. Men i Skandinavias råeste lekeplass er det jo ingen lek....

AIM Hemsedal 2019 Anki Grothe 2019 highres 313 liten
Deltakerne skal samle poster ved å løpe, sykle, klatre, padle, svømme...

Les mer om AIM Challenge og meld deg på