Opprett konto

Logg inn for å lage din egen liste eller opprett en konto.

Har du allerede en konto?
Vi elsker å være ute i naturen, og svært mange gleder seg til å tilbringe mye tid utendørs med hunden. Les om fjellvettregler og båndtvang her.
Av: Henriette
8 min
Oppdatert 17 oktober 2023

Vi kjenner alle til de klassiske Fjellvettreglene, som skal passe på at man tar ansvar på tur. Men på samme måte som uforutsette hendelser kan skje oss på fjellet eller på tur i bymarka, kan det også oppstå situasjoner med hunden vår. Den digitale veterinærtjenesten FirstVet lanserer derfor Fjellvettreglene i hundeformat, slik at også de er trygge på tur.

– Når vi har påskeferie er vi gjerne mer aktive enn vi pleier, vi koser oss mer og lever generelt litt annerledes. De av oss som har hund kan kanskje bli litt overambisiøse på hundens vegne, og glemme hva den faktisk tåler og er i form til. Derfor har vi utviklet disse Hundevettreglene som tar for seg akkurat det samme som DNT sine, men som handler om hva du bør være påpasselig med når det kommer til hunden din, forteller Trude Mostue, sjefsveterinær i Firstvet.

Her er Hundevettreglene fra FirstVet, slik at den firbeinte også får en god opplevelse på tur:

 1. Planlegg turen og meld fra hvor du går

  Ikke alle er like begeistret for hunder ute i naturen, så pass på å ha kontroll på hunden, og vurder om du skal velge en mindre trafikkert rute for turen. Vis respekt for andre skiløpere, og ha hunden i sele eller trekkbånd - dette kan være morsomt både for hund og eier.
 2. Tilpass turen etter evne og forhold

  Som med oss mennesker er det også verdt å tenke over hvor mye aktivitet hunden faktisk er trent for. Det er fort gjort å tenke at en tur ikke er så lang når man går på ski, men husk at hunden må gå hele veien. Om hunden ikke er i toppform kan det være lurt å vurdere å gå gradvis lengre turer hver dag for å unngå støle muskler og såre poter.
 3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel

  Når det er helt bart eller en smelteperiode på fjellet er det ekstra viktig å ha potesokker på hunden. Slik unngår du sår og skader. Ta også med potekrem så du kan smøre potene, og et ekstra par potesokker, da de kan falle av i løpet av turen. Om du er i et skredområde må du aldri la hunden gå løs. Om påsken byr på mye sol bør du også passe på litt ekstra, særlig i områder med snø som reflekterer solen. Snøblindhet og tørre øyne er den vanligste henvendelsen fra påskefjellet. Det er også verdt å merke seg at særlig korthårede og lyshårede hunder også kan bli solbrent, så ta med solkrem.
 4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer

  Forfrysninger er blant de vanligste problemene for hunder på fjellet, så sørg for at hunden din har på dekken og holder seg varm. Ta også med et teppe som hunden kan sitte på når dere tar pauser slik at den ikke blir kald av å sitte rett på snøen eller bakken. Særlig på hunder med krøllete pels kan snø og is feste seg, så det å klippe pelsen før påskefjellet kan være lurt, særlig på potene.
 5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre

  På lange turer i fjell og mark er potesalve hundens beste venn for å forebygge såre poter. Da sørger du for å holde tredeputene myke og elastiske, slik at turen blir best mulig for hunden også. I tillegg er det lurt å ha med bandasje og sårsalve i tilfelle hunden skulle være så uheldig at den for eksempel blir skadet av stålkantene på skiene.
 6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is

  I bratte og utsatte områder er det ekstra viktig å ha kontroll på hunden. Både snø og stein kan løsne når man trår på det. Siden påsken er sen i år faller den etter 1. april, så da er det også viktig å være oppmerksom på at det er båndtvang i hele landet. Denne gjelder også på fjellet.
 7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er

  Hvis hunden skulle klare å slite seg løs er det viktig å kunne finne ut hvor den er. Særlig for drivende hunder som jakthunder er dette spesielt viktig, slik at de ikke forsvinner i fjellheimen. For å unngå dette burde du ha en GPS-sender på hunden, slik at hvis den skulle forsvinne har du kontroll på hvor den er slik at du kan finne den igjen.
 8. Vend i tide, det er ingen skam å snu

  Følg med på signalene hunden gir. Du kjenner hunden din best, og er best skikket til å forstå den, men om hunden begynner å senke tempoet og gå med tungen ute av munnen kan det tyde på at den begynner å bli sliten. Husk at dere skal tilbake også, så da er det kanskje på tide å snu. Om du venter til den begynner å legge seg fordi den er sliten har du nok gått for langt.
 9. Spar på kreftene, og søk ly om nødvendig.

  Å ta pauser og samle kreftene er viktig, både for dyr og mennesker. Særlig på lengre turer er også hunden avhengig av energipåfyll. Vann og fôr for hele turen er viktig for hunden, og husk at hunden ikke skal spise Kvikk Lunsj eller annen tursjokolade, da sjokolade i verstefall kan forgifte hunden.
 10. Forsikre hunden din!

  - Før du reiser på fjellet bør du sørge for forsikring til hunden, i tilfelle noe skulle skje. Med forsikring fra Agria, If, Gjensidige, Storebrand eller Tryg har du også samtaler med FirstVet-veterinærene inkludert, så ta med en power-bank så du alltid har strøm!

Sjekk Hemsedal Kommune sine båndtvangregler her